Божи гроб
сн. БГНЕС

Защо мюсюлмани държат ключа към Божи гроб

В сърцето на стария Ерусалим се намира най-свещеното място за всички християни – Божи гроб.

Всяка години стотици хиляди вярващи се стичат към църквата „Възкресение Христово“, където според Евангелията, в гробница, издълбана в скалата е погребан Исус Христос след разпъването му на кръста. Именно там се случва и Възкресението Христово.

Според преданията, в онези времена гробницата се е намирала извън градските стени, недалеч от хълма Голгота.

Именно в този храм всяка година на Велика събота слиза и благодатния огън.

Днес там ще отиде и Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, за да донесе Благодатния огън от Гроба Господен.

Но, малцина знаят, че ключа към святото място се държи от мюсюлмани.

Всяка нощ, когато мрак се спуска над древния град, Адиб Джудех се отправя по кaлдъръмените тесни улички към Божи гроб, за да заключи храма и да пази ключа докато се съмне. Призори около 3:30 той отново отива пред дървената порта на църквата и го връчва на друг мюсюлманин – Уаджих Нусейбе, който е храмов вратар.

От вътре свещеник подава през прозорец на вратата дървена стълба. Нусейбе се качва и отключва двете ключалки.

Двете палестински фамилии държат ключа за Божи гроб от 12 век и предават на своите поколения този ангажимент към християните.

Самият ключ е дълъг 30 сантиметра, тежи четвърт килограм и се смята, че е поне на 800 години.

„Семейството ми започна да ме подготвя за тази дейност когато бях на 8 годинки. Предаваме си ключа от баща на син. Аз пазя ключа на Божи гроб вече 30 години и чувствам мястото като мой втори дом“, разказва Джудех.

Историята не дава еднозначен отговор защо и кой решава именно мюсюлмани да държат ключа за Христовата светиня.

Според 63-годишния Нусейбе, семейството му е натоварено с тази отговорност през 637 г. Сл. Хр. от Омар халиф, който дал обещание на архиепископ Софроний, че християнските места за поклонение в Ерусалим ще бъдат защитени.

„Това отново се случва и през 1187 г., след като Салах ад-Дин царство в превзема Ерусалим. Той отново избира семейството ни да се грижи за мира между различните източно-западни християнски църкви“, разказва пазителя на Божия гроб.

Днес управлението на самия храм е поделено между Гръцката православна църква, Римокатолическата и Арменската, които имат постоянни конфликти.

Според някои изследователи именно това е причината ключът да се държи от мюсюлмани, които в случая имат неутрална роля.

- реклама -