Монреал, Квебек, заразени, починали, COVID-19

Защо Монреал се озова на 7-мо място в света по брой смъртни случаи от К-19 на ден

Монреал се превърна в център на заразата в Канада.

Най-големият град на провинция Квебек вече е на седмо място в света по брой смъртни случаи на ден.

Настъпването на пролетта обикновено дава повод за празнуване. След дългите зимни дни в града хората излизат от домовете си още при първите намеци за затопляне. Хората се наслаждават на слънчевите лъчи с разходки в парковете, дворовете си (или терасите) или на освежаваща напитка в компанията на приятели, разказва „Гардиън“.

Не и тази година.

Монреал, който е рекламиран от туристическите агенции като „най-европейския град в Северна Америка”, заради богатата си култура и динамичния живот, сега е център на заразата в цяла Канада.

В страната са регистрирани 70 000 заразени и 5000 смъртни случая. За сравнение в Монреал, който е с население от близо 2млн. души, има над 20 000 заразени и повече от 2000 жители, починали от коронавируса, което е около 64% от броя на смъртните случаи в цялата област.

Тези числа поставиха Квебек в неблагоприятно положение: сега провинцията е на седмо място в света по брой смъртни случаи на ден, според вестник La Presse.

„Всички сме загрижени за Монреал“, заяви премиерът на Квебек Франсоа Лего. Той призна, че ситуацията там не е под контрол“. Постепенното охлабване на мерките може да бъде отложено, ако Монреал не успее да овладее разпространението на вируса.

Ако фотографският проект на Питър Маккейб „Празен Монреал“ може да послужи за някакво доказателство, то градът явно до голяма степен се е подчинил на ограничителните заповеди.

Неговите улични пейзажи, лишени от човешка дейност, показват Монреал такъв, какъвто рядко се вижда. „Въздухът е чист. Това не е нормално”, казва той.

Снимка: Питър Маккейб

Но ако хората наистина си стоят у дома, ръстът на заболелите не е логичен. Защо обаче толкова хора се разболяват и умират там?

Тенденциите преобладаващо сочат, че много заразени с Covid-19 са хора, които са в положение на бедност и дискриминация – проблеми, съществували много преди вируса и които чак сега хората започнаха да забелязват.

 

Първо, застаряващото население преобладава. Ужасяващо изложение във вестник „Монреал“ разкри, че местен старчески дом – известен от френските си инициали като CHSLD – е прикрил смъртта на 31 възрастни. Много от тях са починали, след като голяма част от персонала  напуска дома. Някои от възрастните хора, които са открити живи там, не са имали вода и храна с дни.

Данните от провинцията показват, че около 82% от починалите са живели в домове за възрастни хора – повечето от тях са държавни. От общо 2 003 загинали в Монреал, 74% от тях са над 80; 97% от тях са над 60 години.

Кризата с домовете за възрастни хора продължава. Според La Presse в момента най-малко 141 домове за възрастни в Монреал имат поне един случай на Covid-19, но правителството няма да каже кои. Междувременно правителството на Квебек обяви, че ще позволи на служителите, които полагат грижи за възрастните хора, да се върнат в някои от старческите домове.

 

Другата част от причините за разпространението на коронавируса в Монреал може да бъде обобщена със случая на Марселин Франсоа.

Той е 40-годишен хаитянин, търсещ убежище. Почина в ръцете на съпругата си в апартамента им в Монреал в средата на април.

През седмицата Франсоа е работел в текстилна фабрика. През уикендите е бил дежурен в някои от всички старчески домове, където агенцията за временна заетост го изпращаше.

Той живееше със семейството си в северен Монреал, един от най-бедните квартали в цяла Канада. Това е популярна дестинация за бежанци – много, от които са преминали границата между САЩ и Канада малко след като американският президент Доналд Тръмп встъпи в длъжност. Половината от жителите на квартала са членове на малцинства, а 42% са имигранти.

Подобно на Франсоа, много от търсещите убежище сега работят без статут на гражданство в резиденциите на възрастните хора в Квебек.

И в края на смяната си всички те се прибират в препълнени апартаменти, които споделят с приятели и семейство.

По-рано този месец провинцията призна, че усилията й за овладяване на недостига на персонал чрез преместване на работници могат да разпространят вируса. Северен Монреал вече търпи последствията от това решение. Един на пет жители от населението в Монреал, заразен с Covid-19, е здравен работник, който не е получил обезщетение. В северен Монреал 23% от населението са заразени, заяви местния активист Уил Проспер.

„Тези хора все още се грижат за нас, а не много отдавна бяха хората, които искахме да изгоним“, каза Проспер.

Снимка: Питър Маккейб

Други райони на Монреал, силно засегнати от Covid-19, споделят общи белези със северната част: ниски доходи, големи имигрантски общности, мизерни условия на живот.

Центърът за изследване на расовите отношения в Монреал изисква федералните и провинциалните правителства да събират данни за расата и нивото на доходите на жертвите на коронавуруса.

Наргес Мустафа, също организатор на общността в северен Монреал не се нуждае от доказателства, за да види как Covid-19 допълнително е засилил съществуващите неравенства.

Тя изтъква дълъг списък от причини, поради които Covid-19 е засегнал квартала толкова сериозно: липса на здравни услуги, недостатъчен транзитен достъп, хора, живеещи в пренаселени апартаменти, лоши отношения с полицията – особено сега, когато служителите могат да налагат глоби в размер от 1500 долара на тези, които не спазват мерките за самоизолация.

Междувременно 42% от домакинствата са с един родител, което прави грижите за децата много сложни. Липсата на достъп до интернет, от своя страна, прави трудно получаването на държавна помощ, защото информацията се разпространява почти изцяло онлайн.

„Да имаш възможността да си социално дистанциран тук си е направо привилегия”, казва Мустафа, като посочва, че гъстотата на населението в един квартален сектор е равна на тази в най-гъстонаселения район в Ню Йорк. „Трудно е да се прилагат такива мерки в северен Монреал”.

Автор: Мария Николова

- реклама -