Защо Мария и Марко Милошевич не присъстваха на погребението на майка си

Урната с праха на вдовицата на Слободан Милошевич Мира Маркович, която почина в неделя в Москва, е положена днес в двора на семейната къща в град Пожаревац. Там е погребан и Слободан Милошевич.

Никой от близките на покойницата, включително двете й деца Мария и Марко Милошевич, не присъства на погребението, съобщи белградският в. „Блиц“.

Урната с праха на Мира Маркович е положена под липата в задния двор на семейния дом, където почива и покойният президент на Сърбия и на Югославия. Преди това беше прочетено писмо от дъщерята Мария.

В него тя изказва съжаление, че майка й е настояла да бъде погребана в Пожаревац, „където аз и Марко никога няма да дойдем“.

Преди това в Дома на културата в Пожаревац се е състояла възпоменателна церемония за Мира Маркович, организирана от сдружение „Слобода“. Председателят на сдружението Урош Шувакович каза, че Мира Маркович е била „най-важният свидетел на епохата на Милошевич“. Както и неговият най-предан съратник в най-тежките битки.
„Беше левичар, комунист, югославянка, университетски преподавател, бореше се за правда, за своята страна и народ. Беше антифашистка по рождение“, каза Шувакович.
На церемонията присъстваха министърът на околната среда Горан Триван, бившият премиер Никола Шаинович. Също така черногорски президент Момир Булатович, бившият външен министър Живадин Йованович.
За полагането на урната пристигнаха лидерът на сръбските Радикали Воислав Шешел, който е и организатор на погребението, бившият телохранител на Милошевич Горан Паич и др.
Маркович, която често бе наричана „Лейди Макбет на Балканите“ заради влиянието й върху Милошевич, почина в болница в Москва, където живееше в изгнание. Тя избяга от Сърбия през 2003 г., за да избегне съдебно преследване по обвинения в злоупотреба с власт.
- реклама -