комарите
Снимка: Pixabay.com

Защо комарите са толкова агресивни към хората?

Защо комарите така агресивно хапят хората?

Отговор на този въпрос дават учени от Принстънския университет.

Агресията срещу хората се определя от глобалното затопляне и урбанизацията, показва проучване, публикувано в Current Biology.

Авторите на изследването обръщат внимание на факта, че само няколко от повече от 3,5 хиляди вида комари хапят хора и стават опасни преносители на инфекциозни заболявания.

Учените се опитаха да отговорят на въпроса какво провокира определени представители на вида да бъдат по-агресивни към хората. Според публикуваното проучване учените са определили два основни фактора – изменението на климата и градската среда.

Проучването засяга комарите от вида Aedes aegypti, които са основните приносители на вирусите на Зика, Денга, жълта треска и други. В естественото си местообитание представители тези комари се хранят както с кръвта на хората, така и от други топлокръвни животни.

„Комарите, които живеят сред голям брой хора в градовете Кумаси (Гана) или Уагадугу (Буркина Фасо), показват засилено желание да хапят хора. Дъждът вали само няколко месеца в годината и смятаме, че това се дължи на факта, че в този климат комарите са особено зависими от хората и водоснабдяването, създадено от човека, за техния жизнен цикъл „, казва авторът на изследването Ноа Роуз.


Констатациите на учените са подкрепени от техните опити.

Те събират яйца на комари в 27 различни места в региона южно от пустинята Сахара.

Изследователите се опитват да открият гастрономичните предпочитания на комарите, предлагайки им миризмите на хора или животни, като морски свинчета и пъдпъдъци.

Оказва се, че онези насекоми, които са били събрани в гъсто населени райони, са по-склонни да избират човешка плячка, отколкото тези на техните роднини, които живеят в села или дори в по-необитаеми райони. Освен това, комарите, живеещи в райони, където сухият сезон е по-дълъг и по-дълъг, са по-отзивчиви към миризмата, което означава кръвта на хората, отколкото на животните.

По-специално, климатичните особености са от решаващо значение:

„Изненадващо беше да се установи, че климатът е по-важен от урбанизацията при обяснението на настоящите промени в поведението на насекомите. Много комари, живеещи в сравнително гъсто населени райони, не са непременно с предпочитание към хапането на хора „, отбелязва Роуз.

Неговата колежка и съавтор Линди Макбрайд подчертава, че „само ако градовете стават много гъсто населени или са в райони с по-интензивни сухи сезони, комарите стават по-заинтересовани от човешката кръв“.


Въз основа на тези констатации учените предполагат, че увеличаването на урбанизацията през следващите десетилетия ще означава още повече комари, които да хапят хора в бъдеще.

- реклама -