Защо кърлингът е тясно свързан с този остров

Ейлса Крейг е малък гранит остров в устието на река Клайд, разположен на около 16 км от бреговете на Шотландия. Островът е известен също като Майлстоун Пади заради своето местоположение по средата между Глазгоу и Белфаст.

Днес той е необитаем и е дом за голям брой различни видове птици.

Островът е и основният източник в света на рядък вид микрогранитогрес с особена структура, който се използва за направата на камъни за спорта кърлинг.

Повече от две трети от всички кърлинг камъни произхождат от тази малка вулканична скала в морето.

Кърлингът е много необичаен спорт, който се играе върху лед. Играта е измислена от шотландците преди повече от 400 години, а сега е част от програмата на Зимните олимпийски игри. Спортът е много популярен в Канада.

Блоковете гранит, използвани в играта, не могат да бъдат произведени от какъвто и да е гранит. Камъните са много тежки, между 17 и 20 кг, и се удрят един в друг многократно.

 

Ейлса Крейг е вулканичен остров, създаден от вулкан преди около 60 милиона години. Той е с дължина около 1.2 км и ширина 0.8 км, като се издига стръмно на височина от 340 метра.

Шотландският остров Ейлса Крейг, разположен във водите на Атлантическия океан, западно от шотландския бряг, бе обявен за продажба на цена от 2,75 млн. паунда.

Островът има дълга история, като през годините на него е имало и замък. Днес той е разрушен и останките му могат да се видят, както и малка вила, фар и кариера, управлявана от шотландска фамилия с изключителни права върху гранита на острова.

Тук се произвеждат два вида гранит за кърлинг – Blue Hone и Common Green. Blue Hone има много ниска водопоглъщаемост, а Common Green е с по-ниско качество от Blue Hone, но и двата са изключително издръжливи.

Камъкът за кърлинг, направен на острова, има средна продължителност на живота от 20 до 30 години. Има камъни в употреба днес, които са извличали преди 40 до 50 години.

Днес извличането на гранит на Ейлса Крейг е ограничено. Той е природен резерват и е позволено да се добиват материали на всеки няколко години.

Последният път гранитът е добиван през 2013 г., след пауза от 11 години. Фирмата тогава е събрала 2000 т камъни, които са достатъчни, за да запълнят очакваните поръчки най-малко до 2020 г.

- реклама -