работа

Защо хората изоставиха официалното облекло за работа?

Проучване доказва, че само един от десет души облича официален костюм за работа. Повече от половината служители са на мнение, че небрежният дрескод е по-достъпен и изисква по-малко поддръжка.

Изследователи, анкетирали над 2000 служители, откриват, че професионалистите в модерния британски офис предпочитат джинсите, блейзърите, неофициалните ризи с дълъг ръкав или съчетанието от яке и мокасини.

Седем от десет души се чувстват по-комфортно в ежедневни дрехи, а повече от една пета твърдят, че неофициалното облекло им помага да изразят същността си. Един от четирима обаче смята, че непринуденият аутфит изисква твърде много усилия, за да изглежда добре през цялото време.

работа

Почти половината от служителите твърдят, че костюмът вече няма място в офиса

Още от 19. век мъжкият костюм е символ на успех и власт, а градските улици и публичният транспорт са били пренаселени от елегантно облечени хора.

Компанията Travelodge, оперираща 559 хотела и грижеща се за над 10 милиона бизнес клиенти годишно, провежда изследването, след като мениджърите на хотелите отбелязват спад в употребата на копчета за ръкавели, вратовръзки, игли за вратовръзки.

работа

Проф. Карън Пейн, психолог в университета Hertfordshire, споделя, че през последните три десетилетия сме свидетели на голяма промяна на работното място, където традициите и протоколът се „сгромолясват“. Като най-значителни промени тя обелязва спада в йерархията и промяната в дрескода.

Обикновено, във Великобритания петък е „ден без официално облекло“, което позволява на работниците да изразят себе си и да премахнат бариерите помежду си.

Макар промяната в мъжкото облекло да е по-драматична, жените твърде много са приспособили всекидневните дрехи в работната атмосфера. Преди време женският костюм с пола и с подплънки на раменете е бил строго задължителен, и не за власт, а за равенство с мъжете.

работа

Днес по-предпочитани сред дамите в бизнеса са скини дънките в комбинация с тениска и блейзър, както и с по-интересни маратонки или равни обувки.

Според проф. Пайн жените са по-облагодетелствани от това „движение“ в работното облекло, защото в миналото е трябвало да се обличат като мъже, за да достигнат висши позиции.

Един на всеки седем служители смята, че вратовръзката, появила се през още през Римската епоха, отпада от модерното облекло още през 2010 г. А според две трети от анкетираните джинсите с висока талия биха изглеждали на място в офиса.

работа

Само една четвърт твърдят, че официалният панталон би се вписал добре в работната обстановка, а трима на всеки пет души признават, че биха се подиграли на колега, облечен с жилетка.

През последните три десетилетия класическата бяла риза, спортно-елегантното яке и чифт изискани обувки не само са оцелели, но и са се утвърдили като подходяща мъжка „униформа“ за офис средата. При жените това са високи токове, черен блейзър и изчистена блуза.

Анкетираните също трябвало да отговорят на въпроса коя известна личност има влияние върху работния дрескод през годините. Ричард Брансън се нарежда на първо място като моден гуру в офис облеклото. Още през 90-те години Брансън заменя консервативната вратовръзка с отворена риза и чифт дънки.

Брансън

Второ място заема основателят на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг с неговата „стилизирана небрежност“ на сива тениска и дънки.

Иконата в модния дизайн Дона Карън, която създаде кампанията за елегантно ежедневно облекло Essentials, е на трета позиция.

работа

Източник: Independent

- реклама -