кит

Защо екскрементите от кит са толкова скъпи?

Сигурно сте чували за амбрата – една от най-използваните съставки в козметичната индустрия. Но, мнозина знаят какъв е нейния произход и че по същество всъщност тя е животински екскремент. От кит – най-големия бозайник на планетата.

Амбра представлява сиво вещество, което в основата си е изградено от восъци. Образува се в червата на кашалотите. Името му произлиза от английската дума за кехлибар – amber, заради сходството в цветовете.

Парчета амбра обикновено имат различна кръгла форма, която тежи от 14 грама до десетки килограми. Най-големият къс амбра е с тегло 340 кг, намерен на брега на остров Мадейра през 1942 г. При допир плътността на амбрата се размеква, а при много висока температура се изпарява, като образува бяла пара. Разтваря се в алкохоли, етер, етерични масла и киселини, но не се разтваря във вода.

В пресен вид представлява мека маса на черен или сивочерен цвят и с неприятна фекална миризма. Под влиянието на морската вода и светлината постепенно обаче изсветлява и придобива кафяв или сивобял цвят и се втвърдява.

Цената на амбрата на международния пазар е около $50 000 за килограм.

Амбра е наричана още „повръщано от кашалот”, но и „плаващото злато”. Обикновено се използва като фиксатор в производството на парфюми и може да струва много скъпо в зависимост от възрастта й.

В някои части на Египет, този така ценен продукт се използва, за да се придаде приятен аромат на цигарите.

Неотдавна беден жител на тайванския остров Ланюй стана богаташ, след като намери на плаж 4-килограмово парче от втвърден ексремент на кашалот.

Рибарят Ли ловял риба на плажа около дома му и видял вкаменелост с черен цвят, който излъчвал сладък аромат. Той взел находката у дома си. Ли разказал за нея на свой приятел, който го посъветвал да изпрати парчета образци от камъка в Националния университет Гаосюн за тестване.

Дни по-късно доцентът по естествените науки Чен Ши Йе въз основа на проведена спектроскопия с ядрен магнитен резонанс потвърди, че обектът е амбра. Той добави, че това е много ценна находка, стойността й е 6 млн. тайвански долара (около 329 000 евро).

- реклама -