Полша

Защо ЕК съди Полша?

Европейската комисия обяви завеждането на дело срещу Полша в Европейския съд поради нарушаване на правата на съдиите и принципа на независимост на съдебната власт в тази страна. Това заяви европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс на пресконференция в Брюксел, цитиран от ТАСС.

„Европейската комисия взе важно решение за защита на правата на съдиите и върховенството на закона в Полша. Тя реши да заведе дело срещу Полша пред Съда на ЕС“, каза той. „Това е част от процедурата за отстраняване на нарушения в полския закон за реформата на съдебната система, който влезе в сила през февруари 2020 г. Европейската комисия започна процедурата за отстраняване на нарушения от страна на Полша през април 2020 г.“

Райндерс подчерта, че законът за реформата на съдебната система в Полша подкопава принципа на независимост на съдебната власт и позволява натиск върху съдиите, които рискуват да бъдат уволнени по решение на държавата. Според него всяка държава от ЕС решава независимо за имунитета на съдиите, но принципите на ЕС изискват каквито и да било решения за отмяна на имунитета на съдиите да се вземат не от държавата, а от независим орган. В своя иск Европейската комисия настоява за отмяна на закона за реформата на съдебната система или спиране на неговото действие с незабавно отмяна на всички разпоредби относно преустановяването на правомощията на съдиите.

Законът за реформата на съдебната система предполага по-специално дисциплинарна отговорност на съдиите за действия от политически характер. Върховният съд на Полша отбеляза, че реформата може да доведе до изключване на страната от Европейския съюз.

Европейската комисия доста редовно предявява искове срещу страните от ЕС пред Европейския съд, но обикновено те касаят нарушения предимно на доста тесни технически стандарти на ЕС. Това дело е безпрецедентно, тъй като се отнася до политически въпроси и проблем с отношенията между различни сфери на управление в една от страните на ЕС.

- реклама -