Защо е създадена Хедингтонската акула?

В Хедингтън, предградие на Оксфорд, Англия, на покрива на един обикновен дом е забита с главата надолу огромна акула. Атрактивната фигура се появява за пръв път на 9 август 1986 година върху дома на Бил Хайн – водещ в местното радио и незабавно се превръща в център на внимание, а обезглавеното животно възбужда интереса и до днес.

Статуята е с дължина около осем метра, тежи 203 килограма, изработена от боядисано фибростъкло и е озаглавена „Untitled 1986”, но е повече позната като Хедингтонската акула.

Неин създател е скулптора Джон Бъкли, който с помощта на своя приятел дълводелец Антон Кастяу, я издига по повод 41-та годишнина от падането на атомната бомба върху Нагасаки по време на Втората световна война. В известен смисъл акулата изобразява красива, но потенциално смъртоносна ракета.

Творбата предизвиква много спорове с появата си пред обществото и Оксфордския градски съвет се опитал да се оттърве от нея, като я премахне от сградата с мотива „от съображения за сигурност”. По-късно същият

066

съвет се оповава и на това, че не е издадено разрешение за монтирането й, като излиза с предложение същата да бъде преместена и монтирана в местния плувен басейн. Екип от инженери инспектират покривните греди, и установяват, че те са специално проектирани и монументът не представлява заплаха.

Много от местните жители също подкрепят идеята скулптурата да остане върху къщата. През август 2007 година по сучай 21-вата годишнина от издигането на скулптурата и поради известни проблеми в състонието й, тя е обновена от създателя й.

През годините атрактивния монумент е ползван за няколкорекламни кампании и тема на телевизионни предавания.

070

По случай 25-тата годишнина на Хедингтонската акула и четвърт век мълчание, най-накрая Бил обяснява на Хедингтън и света точно защо и как гигантската акула се е озовала на покрива на къщата му, издавайки книгата „The Hunting of the Shark”.

В нея той споделя за битките, които е водил с градския съвет, включва много непубликувани дотогава фотографии, както и забавни и нецензурирани коментари на всички страни ангажирани със случая – от съседите и градските съветници до личности като сър Хю  Касън (британски архитект, интериорен дизайнер) и Мохамед Ал-Файед. През август 2014 Хедингтонската акула е обявена на 24-то място в класация на най-креативните скулптури и статуи в света.

 

Източници: wikipedia.org, интернет