Защо е полезно да ядем череши? Вижте!

Любимите на всички малки червени плодове имат сериозна роля за доброто ни здраве.

В зависимост от сорта техният размер и аромат може да варира, но обикновено попада в една от двете категории: сладка или кисела.

Сладките череши обикновено се консумират веднага след като ги купите, докато киселите намират упортеба в кулинарията.

Какви са ползите от яденето на череши?

Черешите са добър източник на фибри, витамини и минерали, включително калий, калций, витамин А и фолиева киселина. Те също са добре известни със своите антиоксидантни свойства. Порция от 14 череши дневно се брои като едно от петте дневни хранения.

Могат ли черешите да намалят възпаленията?

Антиоксидантите са жизненоважни за доброто здраве, тъй като предпазват клетките от увреждания.

Черешите съдържат антиоксиданти, известни като антоцианини и цианидин, които имат противовъзпалителен ефект. Първоначалните изследвания показват, че тези вещества са полезни при възпалителни състояния като артрит например.

Могат ли черешите да намалят кръвното налягане?

Проучванията на British Journal of Nutrition показват, че сокът от череши може да помогне за намаляване на кръвното налягане. Това се дължи на високото съдържание на полифенол.

Ускоряват ли черешите възстановяването на организма след усилена тренировка?

Изследване на киселите череши показва ролята, която те играят при физическото въстановяване на тялото след тренировка. Установява се, че пиенето на сок от череши в продължение на седем дни преди и по време на напрегнато физическо действие свежда до минимум мускулната болка. Сокът спомага за възстановяване на мускулната функция след напрегнато упражнение.

Подобряват ли черешите съня?

Плодът е с високо съдържание на ключови фитохимикали, включително и мелатонин. Той участва в регулирането на нашите цикли на съня.

Проучванията от European Journal of Nutrition установяват, че сокът е полезен за подобряване както на качеството на съня, така и на неговата продължителност. Той помага значително и на хора, които страдат от безсъние.

Могат ли черешите да помагат срещу подагра?

Има няколко изследвания за ефектите на черешовия сок върху подаграта. Едно проучване показва, че консумирането на череши и черешов сок в двудневен срок се свързва с по-нисък риск от пристъпи на подагра. Съществуват разногласия относно това колко време трябва да продължи консумацията. Някои експерти смятат, че минимума е 4 месеца. Пиенето на черешов сок се смята, че понижава нивата на пикочната киселина в кръвта (тя предизвиква подагра). Понастоящем обаче са необходими още изследвания, преди да кажем, че черешният сок предотвратява или облекчава подаграта.

- реклама -