Монголия

Защо да посетим Монголия? Какво крие тази необятна държава?

Макар технологиите да са проникнали дълбоко в обществото, все още е малко необичайно да виждаме пастири, които си чатят си по смартфоните, докато се грижат за животните. И въпреки морето от информация, прекрасната природа на Монголия остава привидно недокосната още от времето на Чингиз хан.

Причина за това е размерът й. С площ от приблизително 1,6 милиона квадратни километра, Монголия е около четири пъти по-голяма от Калифорния и повече от шест пъти по-голяма от Обединеното кралство.

Пътуването от една провинция до друга коства дни шофиране през някои от най-трудните терени на планетата. Понякога единствената компания в продължение на километри са стадата от коне или овце. Въпреки това може да се насладите на незабравими гледки към езера, каньони, пясъчни дюни и скали по протежение на пътя.

Времето в Монголия е също толкова разнообразно. От арктичен климат на северозапад, до зелени гори на североизток и сух климат в пустинята Гоби. Понякога и четирите сезона могат да бъдат преживяни в един и същи ден.

Вижте тези 10 причини, заради които да посетите Монголия:

1. Не може да планирате пътуване до Монголия без да посетите пустинята Гоби. През летните месеци температурата достига до над 40 градуса, а през зимата спада до -40 градуса по Целзий.

За разлика от Сахара, само около 3% от пустинята са заети от пясъчни дюни. По-голямата част е покрита с камъни, сухи тревни площи и чакъл. Климатът може да е изключително суров, но въпреки това там може да срещнете много животни, включително камила, зигел, вълци и златни орли.

2. Езерото Хьовсгьол се смята за най-живописната дестинация в Монголия. Разкриват се великолепни гледки и за посетителите е напълно възможно да направят снимки, заслужаващи първо място във фотографски конкурс.

Езерото, разположено близо до руската граница и граничещо със сибирската тайга, е най-дълбокото в Монголия. То дава около 70% от питейната вода на страната.

Хьовсгьол е пълно с риба, а бреговете му са дом на диви животни като вълци и сибирски лосове. През зимата повърхността замръзва напълно и се образува лед с дебелина до 1,5 метра.

3. Пламтящите скали в Южен Гоби са известни с едни от най-важните открития на фосили на динозаври за човечеството. Докато намирането на фосили в дивата природа е вълнуващ момент, златистите цветове на слънцето и издигането му над пясъчните камъни са това, което прави тези скали незабравимо преживяване.

4. Пейзажът на Монголия се е променил незначително през вековете и номадският начин на живот се променя бавно. Вместо да използват коне за стадото си, някои вече са преминали на мотоциклети. Вместо якове и камили, много номадски семейства сега имат камиони, за да местят вещите си.

Най-изненадващо е може би, че повечето традиционни палатки разполагат със слънчеви панели и сателитни чинии.

5. С гъстота на населението от приблизително 1,7 души на квадратен километър, Монголия е една от най-слабо заселените държави на планетата.

За сравнение ще посочим Великобритания и Холандия, където гъстотата на населението достига до 400 души на квадратен километър! В Монголия е възможно да пропътувате мили без да срещнете друго човешко същество. Можете да вземете самолет от една провинция до друга, но нищо не може да се сравни с пътуванията по суша. Само така ще оцените в действителност величието на пейзажите.

6. Освен огромните широкоотворени пространства, друга особеност представлява светлината. Тъй като разположението на Монголия е доста на север, през летните месеци до 10 часа вечерта е още светло. Истинската магия се случва между 7-9 часа. Тогава на яркото синьо небе се появяват блестящи червени нюанси.

7. Всяка юрта в монголската провинция е потенциална спирка, а понякога и хотел. Номадският живот може да се окаже самотен, така че посетителите винаги са добре дошли. Според традицията те могат да влязат вътре без да бъдат поканени.

Когато посещавате номадско семейство в провинцията, любезно е да носите подаръци – малки, и практични. Високо се оценяват ножици за нокти, химикалки и храни – особено пресни плодове.

8. Монголците са неразделни от животните и околната среда. Векове наред тази дълбока връзка им позволява да оцелеят при суровите метеорологични условия.

Много пастири вярват, че природните елементи като треватa, скалите и животните съдържат вълшебни сили и затова трябва да са уважавани.

„Ние не поставяме хората над природата“, казва монголският водач Тимур Ядамсурен. „Ние вярваме, че животните и природата трябва да бъдат третирани наравно с хората.“

9. Чингис хан може би плаши с бруталността си, когато завлядява половината свят през 13 век. Монголците го почитат като свой национален герой и символ на тяхната култура. В негова чест е построена 40-метрова негова статуя, която го изобразява как язди коня си. Статуята е обвита с 250 тона неръждаема стомана и е символично насочена на изток към родното място на героя.

10. Монголия се радва на около 250 слънчеви дни през годината.

През пролетта се появяват стотици юрти, които са готови да се подслонят нарастващия брой посетители. Сезонът за пътувания започва през май и продължава до към юли по време на фестивала Наадам. Времето започва да се захлажда през септември, но пътуването все още е приятно през октомври, когато се провежда фестивалът „Орел“, огромно събиране на ловци и техните орли.

- реклама -