белият
Снимка: Pixabay

Защо белият цвят се превръща в табу след Деня на труда в САЩ?

Бялото облекло през лятото има смисъл.  От хиляди години насам хората в пустинята знаят, че белият цвят задържа тялото по-хладно. Но защо в САЩ белите дрехи не са позволени извън летните месеци?

И въпреки че никой не е напълно убеден кога и защо това модно правило влиза в сила, ние сме склонни да приемем, че снобизмът в края на 1800-те и началото на 1900-те играе главна роля.

Съпругите на най-богатите мъже управляват висшето общество след Гражданската война. Броят на милионерите по онова време става все по-голям и вече е трудно да се направи разлика между уважаваните богати фамилии и „новите милионери“.

белият
Снимка: Pixabay

През 1880-те, за да определят кой е добре дошъл, жените от висшата класа създават десетки правила, които всички са задължени стриктно да спазват. В този дух, дори някоя дама да се появи в операта с тоалет, струващ повече от годишния доход на много американски граждани, но с неподходяща дължина на ръкавите, тя няма да бъде допусната в аристократичното общество.

Едно от тези правила е да не се носи бяло извън летните месеци. Цветът се свързва със сватбения сезон и не е допустим на вечерни партита, след като настъпи есента. Денят на труда става официален празник в Щатите през 1894 г. и оттогава се свързва с края на лятото и „лятната мода“.

белият
Снимка: Pixabay

Не всички обаче спазват тази тенденция. Някои хора от висшето общество, сред които и Коко Шанел, не спират да я саботират, носейки бяло целогодишно.

Макар правилото първоначално да се спазва само от няколкостотин жени, с годините обхваща цялата страна. До 1950-те години женските списания налагат за средната класа в Америка, че бялото облекло влиза в мода на Деня на загиналите във войните и е допустимо до Деня на труда.

белият
Снимка: Pixabay

Понастоящем обществото е много по-широко скроено към различните цветове през отделните сезони

о все още има хора, които осъждат белия цвят като „неприемлив“ след края на летния сезон.

И всичко това е благодарение на богати суетни дами, които определят модните тенденции преди повече от сто години.

Нека си припомним, че преди броени дни канадската актриса с български корени Нина Добрев взриви обществото, появявайки се на премиерата на най-новия си филм с бяла рокля, дело на дизайнера Прабал Гурунг.

View this post on Instagram

@prabalgurung

A post shared by Nina Dobrev (@nina) on

Източник: Бенджамин,Кати, www.mentalfloss.com

- реклама -