месо

Защо антибиотиците в месото са вредни за нашето здраве

От вчера у нас тече спор – има ли огромни количества антибиотици в месото по българските магазини?

От „Активни потребители“ твърдят, че у нас животните се тъпчат с лекарства, като се позоваха на доклад  на Европейската агенция по лекарствата. В него се посочва, че България е на 8 място в Европа по внос на антибиотици за животни.

Информацията обаче веднага бе опровергана от държавата

„В месото на българския пазар няма антибиотици“, категоричен е националният здравен експерт д-р Ангел Кунчев. Той обясни, че това, че са внесени и пуснати в продажба определено количество антибиотици, не означава, че те са в месото.

Защо здравето ни е застрашено ако консумираме „замърсено“ месо

Идва ли края на лечението с антибиотици?

Когато си купуваме месо или мляко от магазина, ние нямаме никаква представа какво количество антибиотици са били давани на животното.

А, през последните десетилетия има практика фермерите буквално да тъпчат животните с лекарства – не само за да избегнат риска от инфекции, но и за да стимулират бързия им растеж. Истината е, че тези следи от лекарствата не се прехвърлят в човешкото тяло – прехвърлят се само оцелелите силни бактерии.

Според учените, човечеството е изправено пред „пост антибиотична“ фаза. Това означава, че дългите години използване и предозиране на подобни медикаменти е направило бактериите много устойчиви и скоро може да се окаже, че лечението на някои от тях е невъзможно.

Как се развива съпротивата? Също както хората, бактериите имат ДНК. И точно като хората, това ДНК може да мутира или да се променя. Поставени в условията на унищожение от лекарства, оцеляват само най-силните бактерии.

Така след като сме се преборили с най-слабите бацили ни престои битка с най-издръжливите от тях. Когато човека използва антибиотици за да убие бактериите, той ги принуждава да мутират

по такъв начин, че да станат резистентни на лечение. Оцелелите бактерии предават новите, по-силни гени на новопоявяващите се бактерии и така в крайна сметка се оказваме победени от тях.

Изводът е ясен – колкото повече се опитваме да ги унищожим с антибиотици и колкото повече нови лекарства измисляме, това единствено дава по-широко поле на бактериите да мутират.

Миналата година в прасета в Китай е открит щам на Е коли, който се оказал резистентен дори от „Колистин“ – най-новия антибиотик, използван само САЩ при най-тежките случаи на инфекции при хора. Шест месеца по-късно същата тази бактерия е била засечена в болен мъж от щата Пенсилвания.

- реклама -