обстановка, зима, сняг, ТИР-ове, задръствания
кадър: БНТ

Заседнали ТИР-ове и задръствания: Снегът отново предизвика проблеми на места у нас

Усложнена е пътната обстановка в Централна и Северна България. Обилен сняг вали в района на Велико Търново. Тази сутрин на много места имаше закъсали ТИР-ове, които затрудняваха движението.

На изхода на Велико Търново в посока Варна бяха закъсали повече от 5 камиона, заради което се наложи пътни полицаи да регулират движението. За кратко се образуваха и колони от автомобили. Всички пътища на територията на областта са проходими при зимни условия. Проходим е и „Хаинбоаз“.

Има заседнал ТИР край Бяла, Русенско. За това ни сигнализира зрител. Камионът е препречил пътя точно на табелата на Бяла и колите не могат да преминават. От видеото, което ни е изпратено се вижда, че трупа сняг. По информация на зрителя обаче липсва снегопочистваща техника. От Националния институт по метеорология и хидрология потвърдиха за БНТ, че в района в момента вали сняг, примесен с дъжд и вече има натрупана снежна покривка. Очаква се снеговалежът там да продължи до обяд.

За какво да внимават шофьорите?

„Задължителната подготовка през зимата включва зимни гуми, антифриз, който да не замръзва и най-добрият вариант е когато се тръгва на дълъг път резервоарът винаги да е пълен до горе. Винаги да има допълнителен чифт топли дрехи и обувки“, препоръчва автомобилният състезател Калин Стефанов.

По думите му шофьорите трябва да преценяват къде е заледено, къде асфалтът е мокър, и да оставят по-голяма дистанция.

Неспазването на дистанция и недоброто разчитане на пътните условия са сред основните причини за верижни катастрофи, поясни пътният експерт.

- реклама -