От ПП и опозицията отново влязоха в спор в пленарната зала (На живо)

Заседанието започна с декларация по повод поставените решетки от вътрешната страна на вратите на централния вход на НС, направена от Десислава Атанасова от името на ПГ на ГЕРБ-СДС:

„През този вход- входът с вашите решетки, е влизал Фердинанд след обявяването на независимостта на България.


Под надписът “Съединението прави силата” вие монтирахте решетки, а срещу входът стоят метални съоръжения“.

Тя се обърна към управляващите и ги попита от какво се страхуват – от съединението или от силата: “Нали бяхте изборът на тези, които ви е овластиха?

Нали по волята на народа сте в тази зала. Не знам дали осъзнавате, че дори в най-мракобесните времена на комунистическия режим никой не си в позволявал такова нещо със сградата на българския парламент.

Атанасова се обърна директно към председателя на НС като го попита дали си спомня кой е подписал решението за поставяне на решетки от вътрешната страна на парламента:

“Не ми се иска да си помисля, че някой може да ви нареди друго – да изкопаете ров или да пуснете ток по решетките.

Да търсите индулгенция в препоръки (на НСО- бел.ред.) е неуместна”.

“Министър-председателят ви поиска решетки за лидера на опозицията. Получихте ги, а съдът постанови, че са незаконни”, категорична беше депутатката от ГЕРБ-СДС.

От „Продължаваме промяната“ (ПП) и опозицията отново влязоха в спор в пленарната зала. Ден след като мнозинството отхвърли предложението за оставката на заместник-председателя на парламента Мирослав Иванов (ПП), поискана му от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“, се породи ново напрежение.

Този път от ПП имаха възражение към председателстващия заседанието Росица Кирова (ГЕРБ-СДС), която позволи изказване на Тома Биков (ГЕРБ-СДС) след декларация от името на ПГ на ПП, изчетена от Венеция Нецова-Ангова.

От ПП обърнаха внимание на „опасната тенденция“, че атаките от опозицията не спират. Декларацията провокира Биков да поиска процедура по начина на водене заради изказаните, по думите му, небивалици.

Вместо това обаче той направи изказване. „Ние сме виновни за „Български пощи“, за Путин, за това, че вашият министър-председател не може да каже и до днес откъде купува газ и какво прави“, заяви той. „Знаем, че сте уплашени, още малко ви остава.

Довиждане и приятен и щастлив уикенд“, обърна се Биков към депутатите от ПП.

Въпреки че Кирова направи забележка на депутата от ПГ „ГЕРБ-СДС“, председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров поиска обяснение. „Г-жо Кирова, това, което правите днес, надвишава в пъти това, за което искахте освобождаването на г-н Иванов“, каза той.

Гюров припомни, че в четвъртък три часа депутатите са разисквали темата, че на политическа декларация не се прави отношение. Той каза, че днес Биков е направил точно това, нарушавайки правилника.

„В нашата група ще разгледаме Вашето поведение и ще преценим как да действаме нататък“, обърна се Гюров към Кирова.

Станислав Анастасов от ПГ на ДПС смята, че председателстващият заседанието е позволила представител на управляващите да чете декларация, в която назова партиите извън управлението като „т. нар. опозиция“. Желанието за премахване на опозицията, което демонстрират управляващи, е втората крачка към авторитаризма, каза той. Ангова призова да не се допускат внушения и обясни, че в декларацията се е говорело за „т. нар. градивна опозиция“.

Кирова апелира депутатите да продължат с парламентарния контрол. Венко Сабрутев (ПП) обаче отново я попита защо е допуснала да се прави изказване след декларация. Тя обясни, че е направила забележка и се е опитала на няколко пъти да прекъсне изказващия се. Биков призна, че е злоупотребил с процедурата.

 

- реклама -