Комисия по здравеопазване, Ангелов, Симидчиев, Кунчев, мерки
Снимка: БГНЕС

Генчовска: Френското предложение е най-доброто, което сме получавали досега (Видео)

Комисията по външна политика започна със скандал заседанието си, на което трябва да бъде обсъдено френското предложение за разрешаване на спора между властите в София и Скопие.

Френското предложение е най-доброто, което сме получавали досега. Той е най-доброто в сравнение с португалското и немското. Това заяви министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска на днешното заседание на Външна комисия, където ще бъдат разгледани трите проекта на решения за започване на преговорите на РСМ за ЕС.

Френското предложение за разрешаване на спорните въпроси с РС Македония може би ще бъде валидно до края на френското председателство. Не мога да се ангажирам какво ще предложи чешкото председателство, заяви тя.

Тошко Йорданов възнегодува заради забележката, че е част от новосформиралото се мнозинство.

Чуха се предложения това заседание да се отложи, тъй като правителството вече е нелегитимно. От ГЕРБ призоваха да се запази добрия тон и да не се стига до провокации.

„Събрали сме да вземем много сериозно решение“, заяви Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

От ПП го репликираха, че не може да се вдигат решения по фундаментални въпроси, които засягат българската държава.

Те предложиха да бъде изслушан МС първо.

Според „Възраждане“ няма никаква причина да се взима основателно решение днес. От партията на Костадин Костадинов смятат, че първо трябва да се види какво са решили от Министерския съвет и да не се бърза. Несериозно е да се взимат решения по такива фундаментални въпроси само за няколко часа, казаха още от „Възраждане“.

Проф. Георги Михайлов призова „да не се заиграваме с въпроса за РСМ”. „За 168 часа да вземем решение, което с години е било забавено – такова отношение е най-малкото неадекватно. Ние сме се разбързали да се поклоним на някаква сцена. Моля ви, стойте до нацията си“, каза той.

Членовете на Комисията по външна политика отхвърлиха предложението на „Възраждане“ за отлагане на заседанието.

„Разполагаме с много малко време, за да вземем едно изключително важно решение. Разбирам, че са внесени проекти за решение на НС, за да може този процес да се придвижи напред. Ние не сме запознати официално, защото тези проекти не са ни изпратени. Можем да дадем чисто експертно мнение”, заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска.

Кристиан Вигенин от БСП заяви, че от партията имат притеснения относно т. 2 на заседанието.  Той уточни, че не обвинява никого, а се опитва да вземе най-доброто и информирано решение относно обсъжданата тема.

- реклама -