Проектът на ГЕРБ за антикорупционен закон мина на първо четене с цели 142 гласа „за“ (Видео)

142-ма народни представители подкрепиха на първо четене законопроекта за противодействие на корупцията, предложен от ГЕРБ. 

Вотът беше с гласовете на ГЕРБ (63 гласа, от които един „въздържал се“), „Продължаваме промяната – Демократична България“ (58, от които 54 – „за“, един „против“ и трима въздържали се), ДПС (26 гласа „за“). Въздържаха бяха от БСП и „Възраждане“ (60 гласа), а ИТН гласуваха „против“.

В двете водещи комисии резултатът от вота беше почти същият и беше приет само този на ГЕРБ. Точно преди вота, председателят на правната комисия Стою Стоев от ПП-ДБ поиска 30-минутна почивка по искане на неговата парламентарна група.

Преди това депутати от „Продължаваме промяната – Демократична България“ призоваха да се приеме техният закон и този на ГЕРБ, защото „били близки“, а между двете четения различията да се изчистят.

Приемането на такъв законопроект е част от изисквания в Плана за възстановяване и устойчивост.  

Проектът на ГЕРБ-СДС предвижда КПКОНПИ да се състои от седем членове: председател и шестима други.

Шестимата ще се избират от парламента по предложение от парламентарните групи, а седмият ще се предлага от президента и ще се одобрява от народните представители.

Предвижда се седемгодишен мандат на всички членове на комисията.

Тя ще се председателства на ротационен принцип, чрез жребий.

Дейността по разследване ще бъде осъществявана от разследващи инспектори, те ще са разследващ орган по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс, подобно на следователите и разследващите полицаи. От ГЕРБ-СДС предлагат разделяне на КПКОНПИ на две.

Със законопроекта на ПП-ДБ се предлага дейността по противодействие на корупцията и установяване на конфликт на интереси да бъде разделена от дейността по отнемане на незаконно придобитото имущество,

като се създава Комисия за противодействие на корупцията и Комисия за отнемане на незаконно имущество. 

Със законопроекта също се регламентира фигурата на „разследващия инспектор“ към комисията, който ще извършва действия по разследване на корупционни престъпления.

Законопроектът на служебното правителство предвижда създаването на Комисия за противодействие на корупцията, състояща се от петима членове, определени по съвършено нов начин.

Предлага се двама от членовете да бъдат избирани от Народното събрание, един да бъде назначен от президента и по един, избран от Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд, съответно от Общото събрание на съдиите от Върховния административен съд.

Предвижда се комисията да бъде председателствана на ротационен принцип за една година, а председателят да се определя чрез жребий.

Регламентира се и длъжността „разследващ инспектор“, на която да бъдат назначавани юристи с най-малко 10 години юридически стаж след проведен конкурс и проверка за почтеност.

От трибуната на парламента Борислав Гуцанов осъди решението на кабинета „Денков“ да включи страната ни в общата европейска инициатива за предоставяне на 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна.

„Това нормално ли е?!

Инициатива за мир, която ще купува снаряди и ще убива хора?

Всичко, за което предупреждавахме от БСП, вече е факт – коалицията на омертата се оказа и коалиция на войната.

Не снаряди, а мирни преговори и диалог са ключът за разрешаването на военния конфликт в Украйна“, посочи още социалистът.

Вчера стана ясно, че ЕС е готов да предложи втори пакет помощ за Украйна в размер на 50 млрд. евро. Българското правителство се готви също да предостави помощ,

без тази тема да е била дискутирана в Народното събрание.

Ако България се включи към тази помощ, това означава, че всеки гражданин на ЕС ще дава по 27 евро на ден за патрони, снаряди и бомби.

Това ще струва милиони евро от бюджета на България. Не сме убедени, че българските граждани ще бъдат съгласни с това, дори смятаме, че ще има сериозен отпор, предупреди Гуцанов.

ОТ ПП-ДБ поискаха първа точка за деня да стане изслушването на правосъдния министър Атанас Славов, но предложението не бе прието от народните представители.

По този начин първа точка днес остава непроменена, а тя е обсъждане на предложението Бойко Борисов да бъде избран за член на Комисията по външна политика в Народното събрание.

Предвижда се лидерът на ГЕРБ да заеме мястото на колегата си Вежди Рашидов във външната комисия,

а Рашидов да стане член на Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите.

В дневния ред е още първото четене на промени в Закона за особените залози, както и на три законопроекта за противодействие на корупцията. Миналата седмица правната комисия в парламента подкрепи на първо четене законопроекта за противодействие на корупцията на ГЕРБ-СДС и отхвърли тези на служебния Министерски съвет и на ПП-ДБ.

Очаквайте подробности!

- реклама -