Битовите потребители няма да получават компенсации за газа (На живо)

Заседание на Народното събрание.

Поради изключването на точката от дневният ред битовите потребители ще останат да се справят сами с високите цени на природен газ и няма да бъдат компенсирани. Цените през януари спрямо декември ще са с 30% по-високи, количествата изразходван газ на едно домакинство ще бъдат още повече сега поради понижаващите се температури.

Затова се обявиха от „Продължаваме промяната“ на брифинг в парламента.

Партията на Кирил Петков внесе във вторник в парламента проект на решение, което да задължи правителството да изплаща компенсации за битовите потребители на природен газ през първите четири месеца на 2023 г. Според предложението газифицираните домакинства трябва да получават 50 процента от разликата между цената на газа за съответния месец и прогнозната цена, определена от енергийния регулатор за съответното тримесечие.

Скандали се разразиха по дневния ред на депутатите за днес. И настана бъркотия с разместване на точки от програмата.

Първо Петър Чобанов от ДПС поиска да бъде включена точката, която увеличава акционерното участие на България в капитала на Черноморската банка за търговия и развитие. Това бе прието.

След него от „Възраждане“ поискаха да се изтегли напред изслушването на външния министър Николай Милков за бития в Охрид секретар на българския клуб.

След като това също бе включено в дневния ред за деня, Настимир Ананиев от ПП заподозря, че и „Възраждане“ не искат да се гледат промените, засягащи контрола над главния прокурор, затова избутват назад точката за промените в НПК.

Делян Добрев от ГЕРБ предложи отпадането на проекторешението за приемане на програма за компенсиране на битовите клиенти на природен газ, внесено от ПП. Това бе прието, което предизвика протест от ПП.

„Четири пъти „Да“ като в „Гласът на България“, защото идват избори“, коментира гласуванията в пленарната зала Рамадан Аталай от ДПС. „Забравихме за всички, които се топлят на кравешки лайна, дърва и пелети, а се хванахме с газа“, допълни той.

Кристиан Вигенин от БСП критикува отпадането на точката, след което поиска новия дневен ред да бъде раздаден на всички, защото депутатите не знаят какво гласуват.

Накрая Вежди Рашидов от ГЕРБ се обърна към колегите си с предупреждение: От другия път подготвени да идвате.

 

- реклама -