Генчовска: Съветник на премиера изпрати проект за ревизия на позицията ни за РСМ (Видео)

Създаде се впечатление, че България е готова на отстъпки. Създаде се впечатление, че Външно министерство не е важно и няма смисъл да се разговаря с него.
Това заяви външният министър в оставка Теодора Генчовска пред депутатите в Народното събрание.
Тя беше повикана на изслушване, за да обясни каква е позицията на страната ни за членството в ЕС.
Откакто поех този пост и по време на първата ми среща с външния министър на РСМ, първото ми изречение към него беше да комуникира само с мен.

За съжаление това не се случи.

Представители на РСМ продължиха да търсят контакти у нас извън Външно министерство с цел постигане на пробив и премахване на ключовото искане за механизъм за проследяване на изпълнението на договора за добросъседство то 2017 г., допълни Генчовска.

Тя уточни, че на 5 април тази година външнополитическият съветник на премиера Кирил Петков изпратил свой проект на актуализация на рамковата позиция на страната ни.

Съдържанието му обаче по-скоро предполага ревизия на българската национална позиция. В тази нова рамкова позиция не фигурира българска позиция по македонския език, отбеляза тя.

Не може и без скандал

Разрази се и скандал в Народното събрание заради секретните документи за Северна Македония.

В началото на заседанието депутатите гласуваха то да бъде открито за медиите и да бъде излъчвано по националните медийни канали.

Това обаче създаде напрежение в залата в момента, в който бяха споменати секретни документи на МВнР.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев отказа да прекъсне заседанието и заяви, че депутатите могат да се запознаят със съдържанието на документи в секретното деловодството на парламента.

Това доведе до недоволни възгласи от опозицията и от „Има такъв народ“, доскорошни партньори на „Продължаваме промяната“ в управлението.

След като депутатите първоначално решиха изслушването на Генчовска да е на закрито заседание, половин час по-късно стана ясно, че процедурата ще бъде на открито заседание. Обяви го председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров.
„Предложението беше това изслушване да се проведе при закрити врата.
То не беше подкрепено от залата.
Нека всички граждани и хора, които се интересуват от това каква е темата за Северна Македония да чуят какво има да се каже от Външно министерство“, заяви той.

Председателят на НС Никола Минчев обяви, че петимата депутати, които напуснаха ИТН – Николай Радулов, Георги Георгиев, Светлин Стоянов, Деян Петков и Иво Атанасов официално са независими депутати. С това се прекратява и предсрочно членството им в постоянните парламентарни комисии.

В началото на пленарния ден беше прието предложението на ГЕРБ за изслушване на министрите на отбраната и на вътрешните работи Драгомир Заков и Бойко Рашков за самолета, който наруши българското въздушно пространство на 8 юни. Процедурата ще е точка първа за петък.

Мнозинството отхвърли искането на ГЕРБ, подкрепено и от ДПС, в седмичната програма, като точка втора, да бъде включен законопроекта на БСП за промени в Изборния кодекс, които предвиждат българските граждани да могат да гласуват и с хартиени бюлетини, а не само с машини във всички секции. Десислава Атанасова от ГЕРБ подчерта, че това е навременно обсъждане, а лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че така или иначе „избори ще има и този законопроект е много важен“.

 

- реклама -