Заради жертвите: Правят анализ на Закон за движение по пътищата

Работна група, определена със заповед на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, започва работа по анализ на сега действащия Закон за движение по пътищата, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Преглед

Целта е да се направи цялостен преглед на нормативната база. В условията на действащия ЗДвП не се постигат в цялост целите, заложени в Националната стратегия за безопасност на движението по пътищата в Република България ‪2021-2030 г., е посочено в мотивите към заповедта.

За формиране на трайна тенденция на намаляване на броя на тежките пътнотранспортни произшествия и на пострадалите е необходимо да се продължат усилията. Те трябва да са посока усъвършенстване на нормативната база, регламентираща правилата за движение по пътищата, задълженията и отговорностите на всички участници. Както и да се създадат ефективни механизми и ред за бързо връчване на фишове, електронни фишове и наказателни постановления. Друг важен елемент е да се работи за ефективно и своевременно изпълнение на наложените наказания.

Внимание

Специално внимание групата трябва да обърне и на отговорностите на всички институции по отношение на пътната безопасност и взаимодействието им. На базата на анализа ще бъдат изготвени конкретни предложения и препоръки, включително – за това дали е необходим изцяло нов закон.

Те ще бъдат подложени на широка дискусия с участието на експерти и всички структури, ангажирани с проблемите на пътната безопасност.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено