варна, мляко, фермер, ток, цена, протест
кадър: Facebook

Заради скъпия ток: Фермер изсипа литри вкиснало мляко в енергото във Варна (ВИДЕО)

Варненски фермер изсипа три каси с вкиснало мляко в сградата на енергото в града в знак на протест срещу високите цени на тока. Това се вижда във видео, публикувано в групата „Забелязано във Варна“.

„Това е моят протест срещу рекетьорствата на всички електроразпределителни дружества. Всички трябва да въстанем, защото това е нетърпимо“, казва фермерът, цитиран от Dir.bg.

 


Той споделя пред камерата, че вече трети месец тегли кредити, за да може да си плати тока, който от 1500 лв. скочил двойно – на 3000 лв.

„Който е българин, ще застане зад мен и зад такива като мен, които сме хванати за гушата. В безизходица сме, хора“, посочва човекът.

По думите му заради спрения ток животните му умират, а млякото вкисва – вече е хвърлил 1 тон мляко.

„Това е положението“, отсича фермерът на финала на видеото.

Пред БНТ фермерът коментира:

„В резултат на тези месеци, в които токът постоянно се увеличава, натрупа се напрежение, натрупа се безсилие, трудно се справяме със ситуацията и след като ме изключиха предния ден, аз платих, забави се включването 24 часа и това беше моята спонтанна реакция“, разказва Данаил Николов, фермер от с. Доброглед.

„Ако не се вземат мерки с това повишаване на цената на електроенергията, която е непосилна, не само в моя бранш, но в цялата индустрия, производствата страдат и ще има масови фалити“, предупреди Николов.

Заради цените на тока и фуражите в животновъдството се ликвидират масово млечни говедовъдни ферми, цели стада с овце се продават, голяма част от свиневъдите спряха развъдна дейност, което предвещава свиване на производство, допълни фермерът.

- реклама -