Христо Бисеров, имущество решение ВКС

Заради решение на ВКС: Христо Бисеров запазва имущество за над 2 милиона лева

Делото срещу Христо Бисеров за отнемане на имущество за почти 2 млн. лв. е прекратено във връзка с тълкувателното решение на ВКС.

Това съобщи председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев.

Според решението на ВКС от миналата седмица  при спряло наказателно производство не може да се отнема имущество.

Преди две години срещу Бисеров, съпругата му и доведения му син започна дело за конфискация на имущество за близо 2 милиона лева.

Бившият зам.-председател на ДПС беше оправдан от всички съдебни инстанции.

„За съжаление, ефектът ще е доста по-голям. Направихме анализ, според който дела за над 21 млн. лв. ще бъдат прекратени, поради това, че са прекратени наказателните такива или са оправдани лицата в наказателното производство. Искам да подчертая, че за всички тези повече от 21 млн. лв. не сме установили законни източници. Тоест, това са незаконни пари и искаме отнемането им“, коментира Георгиев и уточни, че именно това е бил смисълът и философията на закона, когато не успее по една или друга причина наказателното производство.

„В много случаи то има доста трудни процедури за събиране на доказателствата и ако не успее да се докаже виновността на едно лице – да му се отнеме незаконно придобитото имущество, за което няма никакви доказателства от къде има тези средства“, обясни Георгиев.

Той посочи, че с тълкувателното решение на съда, отново се е върнало старото положение, при което наказателното производство е водещо и при прекратяване на наказателното дело, КПКОНПИ трябва да прекрати своето производство. „Първото дело беше на Христо Бисеров, предстоят още 19 дела за повече от 21 млн. лв. да бъдат

- реклама -