Заради разкритията за комисионите от оръжия: Асен Василев заплаши Борисов с дело

Съпредседателят на ПП Асен Василев заплаши лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с дело. Причината – разкритията от вчера, че Василев и Кирил Петков са се облагодетелствали с между 800 млн. и 1 млрд. евро от комисиони от оръжията за Украйна.

Борисов: С около 800 млн. до 1 млрд. евро са забогатели Кирил и Асен от войната в Украйна

Пред БНР Василев нарече твърдението на лидера на ГЕРБ  „абсолютно невярно“. И заяви, че Борисов ще има възможност да защити тези си думи в съда.

„Сделката е абсолютно ясна –

Англия и САЩ купуват оръжие с краен получател Полша.

Няма как Корнелия Нинова да е държана в неведение, защото всички сделки минаваха с неин подпис и с подпис на министъра на отбраната“, коментира Василев.

„Ще му спретнем още едно дело, да си се защити и ако наистина има комисионни, да го докаже. Няма как да има комисионни при положение, че контрагентът е Пентагонът. Това, което се случи, е, че българската оръжейна промишленост работи на макс. И успя наистина да помогне на Украйна по начин, по който нито едно дарение не може да го направи. Защото българската държава не е в състояние да даде дарение от 2 или 3 милиарда евро на която и да е друга държава, нито е нормално. Това са средства, които са влезли в българската оръжейна индустрия и са отишли за заплати и за работа на тези заводи“.

Асен Василев беше категоричен, че няма сделка, която да не мине през целия парад на държавата:

„Всичко минава през Междуведомствената комисия, там са представени всички служби. С два подписа се вземат решенията – на министъра на отбраната и на министъра на икономиката“.

Условието да не се изпраща оръжие директно за Украйна е изпълнено и това значително намалява риска за България, подчерта бившият вицепремиер и уточни:

„Обемът а доставките е много по-голям, когато става през тези програми, които САЩ и Англия направиха за закупуване на оръжие. Защото не можеш да направиш дарение в такива размери“.

Според него това че парламентът е взел решение за военна помощ за Украйна, не означава, че правителството ще си свърши работата. Особено ако правителството не иска да направи това:

„Аз не чух възмущение от ГЕРБ от решението на правителството да изпрати консерви с грах и един генератор. Засекретеният списък не мога да го разкривам, но нека да кажем, че не е нещо повече от консерви с грах“.

Василев коментира и предизборното обединение на ПП с ДБ:

„Социологията показва, че вече и обществото е стигнало дотам, че ако не се обединят не само ПП и ДБ, а

става въпрос за всички организации, които се борят

даже и на местно ниво срещу проблеми в държавата и имат кауза, това може да мобилизира имунната система на обществото“.

По думите му вече се очертават две групи от партии – едните казват, че не могат по-добре, а другите искат да е по-добре:

„Гражданите ще трябва да решат кое от тези две неща искат да се случи в страната“.

- реклама -