УЕФА, наказание, България, мач, Чехия, глоби

Заради расистките обиди срещу Англия: УЕФА затвори стадион „Васил Левски“ за мача с Чехия

УЕФА наказа България с мач при закрити врати и глоба на стойност 85 000 евро заради расистките обиди срещу Англия в евроквалификацията, играна на Националния стадион „Васил Левски“ на 14 октомври.

75 000 е санкцията за проявите на расова и друга дискриминация по време на мача с Англия (0:6) на 14 октомври, а 10 хиляди са заради освиркване на химна на гостите.

Същата санкция от 10 хиляди евро получи и за Английската асоциация, тъй като гостуващите фенове също не уважиха „Мила родино“ преди началото на двубоя.

БФС получи и предупреждение за втори мач без публика, което влиза в сила автоматично при допускането на какъвто и да е инцидент при организацията на мача с Чехия.

Санкцията, наложена ни от УЕФА, изглежда приемлива на фона на призивите директно да бъдем изхвърлени от евроквалификациите за първенството през 2020 г., за да бъде даден урок на останалите при подобни инциденти. Преди няколко дни обаче министърът на младежта и спорта Красен Кралев изпрати официално писмо до президента на УЕФА Александър Чеферин, за да го запознае с мерките, които България взе след расисткия скандал на двубоя с Англия в София.

„Мога да ви уверя, че срещу тези 27 зрители са предприети незабавни действия – 24 от тях са обвинени въз основа на Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, а 3 от тях – на основание чл. 325 от Наказателния кодекс, според който се предвижда лишаване от свобода до пет години”, се казвше в писмото на Кралев,

Явно писмото е било прието доста сериозно, защото вече е получен и отговор от Александър Чеферин в министерството.

Очаква се родната централа да предприеме кампания за допускането на стадиона на деца до 14 г., което е позволено от УЕФА при такава санкция. За това ще помогне и сравнително удобният час на двубоя – 19 ч на 17 ноември.

 

- реклама -