Снимка: БГНЕС

Заради неспазено обещание на премиера: Медици готвят национален протест

Протестен палатков лагер пред Министерството на здравеопазването организираха от синдикат „Защита“.

Недоволството на здравните работници е заради неизпълненото обещание в началото на април по време на среща с премиера Кирил Петков за вдигане на заплатите в сектора, предаде БНР.

От организацията предупредиха, че на 12 май ще излязат на национален протест.

Представителите на синдиката настояха правителството да изпълни поетите пред тях ангажименти в началото на този месец да се увеличат доходите на работещите в сферата на здравеопазването.

Красимир Митов, председател на синдиката, обвини премиера Петков в лъжа, тъй като в новите бюджети на Центровете за спешна помощ не било залегнало никакво увеличение на работните заплати, а тези бюджети се определят от ресорното министерство.

От „Защита“ също така считат, че подписаният наскоро нов Колективен трудов договор не е гаранция, че медицинските специалисти ще получат по-високи възнаграждения, тъй като нито една от болничните организации в страната не е подписала въпросното споразумение.

Фелдшери и лекарски асистенти също протестираха пред здравните и лечебните заведения, в които работят, заради липсата на възможност за създаване на собствена съсловна организация.

От синдикат „Защита“ предупредиха, че на 12 май ще излязат на национален протест, ако исканията им не бъдат чути, а междувременно подготвят гладна стачка.

- реклама -