Заради медийни публикации: Съдия по случая Nexo си направи отвод

Заради медийни публикации: Съдия по случая Nexo си направи отвод. Съдията, който трябваше да разгледа жалбите срещу наложените от прокуратурата парични гаранции от по 1 млн. лева на двама от обвиняемите по разследването срещу криптоплатформата Nexo, си направи отвод, съобщиха от Софийския градски съд.

Причините са публикации в медиите,

които съдържат твърдения, неотговарящи на действителността и внушения относно безпристрастността на съда.

По рано сайтът Narod.bg написа:

„Nexo се опитват да корумпират съдия

от Софийския градски съд, който ще гледа днес мерките за неотклонение на Траян Николов, главен продуктов и оперативен директор в Nexo, и Калин Методиев, съосновател и финансов директор на платформата.

Това твърди сайтът Narod.bg, позовавайки се на източник в следствието.

Двамата са с наложена мярка „парична гаранция“

от по 1 млн. лв., като наблюдаващият прокурор им даде срок от 10 дни парите да бъде внесени.

Другите двама обвиняеми – бившият депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев и Коста Кънчев, се издирват.

По този повод службите за засекли слух, че имало опит от Nexo да купи съда с 1 милион лева, за да остави или намали мерките за неотклонение на двамата“.

Предстои още днес да бъде определен нов съдия,

 който да разгледа и да се произнесе по жалбите в закрито съдебно заседание. Те бяха внесени на 20 януари.

Четирима души са с повдигнати обвинения за участие в престъпна група с цел изпиране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз във връзка с разследването срещу криптоплатформата Nexo. На двама от тях е наложена парична гаранция от един милион лева, те обжалват мярката в съда, а другите двама се издирват.

Преди дни депутатите приеха единодушно

създаването на временна парламентарна комисия по казуса „Nexo“. Тя трябва да установи всички факти и обстоятелства относно дейността на Nexo и Nexo Capital и свързаните с тях лица, във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури, финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането от тях на политически партии и други юридически лица в България.

- реклама -