полярници, Антарктида, ситуация, карантина, кораб
Снимка: Български антарктически институт

Заради карантината: Екстремна ситуация за полярниците ни на Антарктида

Флагманът на чилийската антарктическа флота ледоразбивачът „Агилес“ не можа да отплава днес от пристанището на Пунта Аренас за Антарктида поради заболели от COVID членове на екипажа.

Това съобщиха от Българския антарктически институт.

Създалата се екстремна ситуация с карантината на кораба ще принуди полярниците ни да останат още половин месец на базата в настъпващата нощ на антарктическата зима, при ограничени хранителни продукти и гориво.

Българският антарктически институт е в непрекъсната връзка с Чилийския антарктически институт в Пунта Аренас, търсейки възможности за по-ранно транспортиране на полярниците ни.

Снимка: Български антарктически институт

Шестимата полярници от 29-ата българска антарктическа експедиция, които вече повече от месец работят на базата „Св. Кл. Охридски“ по изпълнение на задачите от Националната програма за полярни изследвания, е трябвало след няколко дни с „Агилес“ да поемат към България.

В момента в района на Антарктическия полуостров се намира чилийския кораб „Лаутаро“, който обаче е претоварен от качените на борда хора и материали от вече зазимени бази, и едва ли ще има възможност да вземе българите.

- реклама -