ОПРР, програма, безопасност, пътища

Заради искане на Румен Радев до КС, 73 дела блокират ремонта на Околовръстното в София

73 дела за имоти чакат съдът да насрочи дати, а тировете продължават да блокират столицата между “Младост” и “Цариградско шосе”.

В средата на юли трябваше да започне ремонт, чиято индикативна стойност е 123 милиона лева.

Парите са налични – ще дойдат от бюджета, но ремонтът няма да започне – той бе блокиран, след като президентът Румен Радев поиска Конституционният съд да тълкува промените в Закона за държавната собственост за бързото отчуждаване.

В момента законът казва, че собственици могат да обжалват цените, които са определени за отчуждаване на имотите им. И трябва да се изчака решението на съда и тогава да започнат процедури. Промените предвиждат жалбите да не спират отчуждаването, а ако съдът присъди по-голяма сума, тя да се доплати на собственика. Така се гарантирал и общественият интерес с изпълнението на важни инфраструктурни обекти. В момента сроковете невинаги се спазват, тъй като делата за размера на обезщетенията се проточват с години.

73 дела за размера на обезщетения за имоти блокират проекта за разширяване на околовръстния път на София в участъка от кв. “Младост” до бул. “Цариградско шосе”.

Той е от изключителна важност, тъй като ще изнесе тежкия трафик от столицата, ще облекчи връзката между магистралите “Струма” и “Тракия” и транзитните тирове няма да минават през столицата.

Над 23 000 автомобила ползват участъка на денонощие. На излизане и влизане в София има трилентово платно за движение, в някои части е с локали, а при Казичене има четирилентов път. Но към кв. “Младост” и обратно става тапа заради това, че трафикът влиза в път само с една лента в посока. Това е и един от най-тежките проблеми на републиканската пътна мрежа в цялата страна, твърдят експерти.

 

- реклама -