Заради гафа с формулите: 4 точки бонус за засегнатите десетокласници

По 4 точки бонус ще получат десетокласниците, които са били засегнати от гафа с формулите на матурата по математика вчера.

Това предава dariknews.bg. Така малко над 30 хиляди ученици ще получат точки над реално постигнатия резултат, на националното външно оценяване по математика, което се проведе в четвъртък. Причина е създаденото объркване заради първоначално предоставените помощни формули с липсващи скоби.

Компенсацията се отнася за 30 077 ученици в 740 училища. Не се предвиждат компенсации за десетокласниците, чието време е било удължено. И които са имали възможност да работят 90 минути, след като са получили коректните помощни формули, допълват от МОН.

От МОН обявиха, че на 16 юни т.г. в 9:38 ч е постъпил сигнал от столично училище чрез Регионалното управление на образованието (РУО) в София-град. В него се казвмало, че в някои от предоставените от МОН помощни формули за изпита по математика в X клас

не се визуализират скоби.

Проблемът е установен при 10 от общо 74 формули и е възникнал при конвертирането на файла от Word в PDF формат.

В 9:44 ч МОН е изпратил на училищата коригиран файл, за което веднага са информирани всички РУО. В 10:24 ч от МОН е изпратен имейл с указание за начало на изпита да се смята моментът, в който учениците са получили коректните помощни формули.

В резултат на възникналата ситуация десетокласниците в повечето училища са получили вярно изписаните помощни формули около или след 10 часа. В отделни училища нови формули изобщо не са били раздадени.

В част от училищата времето за работа е било удължено, в други – не.

По мнение на вътрешни и външни експерти по математика всички задачи могат да бъдат решени. И без да се използват формулите с първоначално липсващи скоби. Само при задача 3 една от формулите без скоби би улеснила решението, но нейното прилагане не е наложително.

Въпреки това, заради възникналото напрежение, учениците, чието време за работа не е било удължено, ще получат компенсация – 4 точки, колкото е максимално възможният резултат за задача 3. Допълнителните точки ще бъдат дадени както на десетокласниците, които в рамките на редовните 90 минути на изпита не са решили тази задача, така и на тези, които са стигнали до правилния резултат въпреки недоразумението с помощните формули. Максималният брой точки на националното външно оценяване остава 100.

- реклама -