Заради допинг: Петима руски тежкоатлети са със спрени състезателни права

Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) спря временно състезателните права на петима руски тежкоатлети заради потенциални допинг нарушения въз основа на извлечените данни от Московската лаборатория, информира Ройтерс.

IWF наказва спортистите „с оглед тежестта на нарушенията на антидопинговите правила и убедителния характер на доказателствата“, предоставени от Световната антидопингова агенция (УАДА).

Петимата наказани са бронзовият медалист от Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Руслан Албегов, световната шампионка при жените от 2013 г. Тима Туриева, Давид Бедзанян, Олег Чен и Егор Климонов.

„Отбелязваме, без никакво удовлетворение, че вдигането на тежести далеч не беше единственият спорт, който беше засегнат от обширния допинг скандал с руски атлети. Можем обаче да сме доволни, че IWF отново показа своята решимост да защитава чистия спорт и да популяризира чистите спортисти. Не сме показали колебание при вземането на правилни решения“, заяви в свое становище президентът на централата Тамаш Аян.

- реклама -