Заради COVID помощите: Авиопревозвачите заплашват държавата със съд

Заради COVID помощите: Авиопревозвачите заплашват държавата със съд. Авиопревозвачи в България заплашват държавата със съд и се заканват да сезират Европейската комисия. Причината – решение, според което COVID помощите за тях ще касаят период до 31 декември 2019 г.

Това става ясно от отворено писмо

от Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ). То е изпратено до премиера Кирил Петков, финансовия министър Асен Василев, транспортния министър Николай Събев и председателя на транспортната комисия в Народното събрание Борислав Гуцанов, съобщава NOVA.

„Авиопревозвачите отправят молба

за адекватна и бърза реакция да не се допуска абсурдното, скандално и лобистко решение финансовата помощ за авиационните превозвачи във връзка с последиците от пандемията да бъде за покриване на задължения към 31 декември 2019 г.“, се посочва в отвореното писмо, публикувано на сайта на асоциацията.

Оттам заявяват категорично, че в

това няма никаква икономическа и пазарна логика и тази помощ няма да отиде по предназначение – за преодоляване на последствията от пандемията.

От бранша настояват в текста на

Постановление на Министерски съвет, с което ще се определят условията за разпределяне на безвъзмездната помощ за авиационните превозвачи в България, да бъде записано, че средствата се предоставят за покриване на непокрити фиксирани разходи, направени през периода от 1 март 2020 г. – 31 декември 2021 г.

Превозвачите настояват и за

търсене на отговорност от виновните лица за включването на периода от преди пандемията в Решението на ЕК и в ПМС.

„След многомесечни усилия от страна на асоциациите в бранша едва през септември 2021 г. 46-тото народно събрание одобри отпускането на финансова помощ за авиационните превозвачи в България.

Противно на всякаква логика

обаче текстът, гласуван в „Закона за изменение и допълнение на закона за държавния бюджет за 2021 г.“ предвижда средствата „да се предоставят за погасяване на публични задължения, задължения към банки и задължения по договори за оперативен лизинг на въздухоплавателни средства, текущо дължими към 31 декември 2019 г.“, пишат още от АБАИ.

По думите им за всички е пределно ясно,

че задължения, налични към края на 2019 г. не са и не биха могли да възникнат в резултат на пандемията от COVID-19, настъпила през 2020 г. В същото време обаче законодателят е постановил този текст и въпреки всички

досегашни усилия той е залегнал и в

Решението на ЕК, както и в проекта на Постановление на Министерски съвет, изготвен от Министерство на транспорта и съобщенията.

- реклама -