Сърбия, ограда, Северна Македония

Заради COVID-19: Сърбия вдига ограда по границата с България

С цел предотвратяване на разпространението на COVID-19 и нерегламентираното преминаване от България към Сърбия, официален Белград е взел решение за поставяне на телена ограда по границата между двете страни.

Това съобщи Радио и телевизия на Сърбия, цитирана от БГНЕС.

В правителственото постановление е обоснована и необходимостта от решение за временно обитаване на частни имоти, през които трябва да премине оградата.

Преди два месеца е започнало изграждането на ограда по границата със Северна Македония.

Европейският съюз отрече изграждането на телена ограда по границата между Сърбия и Северна Македония да е част от договор с Белград.

Брюксел предоставя значителна финансова и техническа помощ на партньорите си от Западните Балкани във връзка с миграцията, като за тази цел през 2015 г. на Сърбия са ѝ предоставени повече от 100 млн. евро, заяви говорителят на ЕС Ана Писонеро.

„Тази сума не включва поставянето на огради, както неправилно беше съобщено, и не е част от нито едно споразумение с ЕС”, подчерта тя.

Според съобщението на сръбските власти целта на оградата е да спре евентуално масово незаконно преминаване на мигранти по т.нар. Балкански път. Според председателя на община Прешево Шкиприм Арифи, изграждането на оградата било част от споразумение с ЕС.

Оградата трябва да бъде с дължина 147 км., а според МИА, сръбските власти не са обявили това свое решение.

- реклама -