Заради безводие: Обявиха безсрочно бедствено положение в с. Овча могила

Заради безводие: Обявиха безсрочно бедствено положение в с. Овча могила

Безсрочно бедствено положение обявиха в свищовското село Овча могила заради безводие. Засегнати са над 1200 жители, двата центъра за болни с деменция и държавната болница за рехабилитация.

Проблемът с безводието е свързан с непрекъснато авариращия 7-километров

довеждащ водопровод за Овча могила, който снабдява селото от водоизточника в село Червена и спешно се нуждае от подмяна. „Проектът от 4 години е на масата в министерството и с тази политическа криза и смяна на правителства остава някъде по бюрата“, посочи кметът на Овча могила Христан Христов.

От един месец във високите части на селото няма вода.

Вече са засегнати държавната болница за рехабилитация, която годишно се посещава от близо 5000 пациенти, както и двата центъра за 30 болни с деменция, от които половината са на легло.

В селото се говори да бъдат организирани стачни действия. Водоноски все още не са доставени, като за пиене хората си купуват вода от магазина.

За санитарно-битови нужди се разчита на пресъхващите селски чешми.

Очаква се кметът на Свищов Генчо Генчев да поиска от Държавния резерв доставката на бутилирана питейна вода, както се случи миналото лято, когато заради безводието в Овча могила отново беше обявено бедствено положение.

- реклама -