Запознайте се с най-малкия град в света

Свикнали сме да четем за огромни мегаполиси, за най-големите градове, за онези точки от света, които месец няма да ни стигне да опознаем, дори когато говорим само за най-големите им и известни забележителности. И това е повече от нормално, защото такова е нашето съвремие. Всичко е съсредоточено в големите градове – възможностите, интересните събития, историческите места и точки. Само че на света има и малки и стойностни неща… като най-малкият град например.

Ето такова е градчето Хум, което според класациите, е най-малкият град в света.

Намира се в Хъртватия, в центъра на Истрия, и в него живеят едва 20 жители. Според легендите, Хум е построен от камъните, останали от строежите на големите градове по долината на река Мирна.

И макар населението да е само от 20 човека, дали заради традицията или чисто на политическо ниво, ритуалът по избиране на префект за една година е все още жив.

Всички мъже от енорията се събират на Общинска лоджия, което според нашите възгледи е нещо като местен парламент, общински съвет, и селото избира префекта. Изборът зависи от дърворезбата! Странно, но факт – този с най-добре изваяна дървена пръчка е новият градоначалник.

И така, всяка година, следващият префект поема стопанисването на малкия крепостен град. Вътре в запазените стени има две улички с три реда къщи и много романтика. Днес Хум е по-скоро град-паметник, който свидетелства за градското развитие в рамките на крепостните стени.

Освен че е известен като най-малкия град в света, наскоро мястото стана популярно и с напитката “biska” – бренди, направено по стара рецепта.

Най-голямото събитие за Хум съвсем не е изборът на новия градоначалник. В края на месец октомври ежегодно се организира и провежда фестивалът Грапа, на който се представят производителите на ракия от цяла Истрия.

В непосредствена близост на Хум също има какво да ви изненада – малкото живописно село Котли, което грижливо пази своите воденици и водопади.

За да разгледате Хум не ви трябва много – може би час.

Но пък си струва да потънете в обстановката на това малко, сгушено средновековно градче, да се разходите по калдъръмените улички и да се докоснете на културата между крепостните стени.

hum6

- реклама -