Булгаргаз цена природен газ увеличение

Запорират сметките на „Булгаргаз” заради дълг към британски инвеститор?

„Булгаргаз” ЕАД може да се окаже със запорирани сметки. Причината е, че фондът Worldview, основният кредитор на „Петрокелтик“, най-големия британски инвеститор в България, ще търси изпълнение за неизплатени средства от дружеството.

За неизплатените сметки на стана ясно от съобщение на фонда в Туитър. „Петрокелтик” държи концесията за добив на природен газ в черноморските блокове „Галата”, „Калиакра” и „Каварна”.

По-късно „Булгаргаз“ потвърди информацията за възможния запор на сметки

Това стана в писмо на газовата компания. В него се обяснява, че на 2 ноември м.г. са получили запорно съобщение от частен съдебен изпълнител, с което е било забранено на държавната компания да плаща на британския инвеститор по договора му за покупко-продажба на природен газ. От „Петрокелтик” са отправили молба към „Булгаргаз” да държат парите в своя сметка до вдигане на запора. От началото на ноември и доставките на природен газ са били преустановени.

„На 05.01.2018г. на „Булгаргаз“ ЕАД бeше връчена нотариална покана от името на Уърлдвю И Ейч Ес Интернешанъл Мастър Фънд, Уърлдвю Икономик Риковери Фънд и Плутос Ейджънси ЛЛС, дружества регистрирани на Каймановите острови, в качеството им на заложни кредитори на Петрокелтик. С нотариалната покана беше поискано „Булгаргаз“ ЕАД да извърши плащане по банковата сметка на посочен депозитар. Размерът на сумата представлява вземане на Петрокелтик от „Булгаргаз“ ЕАД по Договор за покупко-продажба на природен газ, сключен между „Петрокелтик“ ООД и „Булгаргаз“ ЕАД, и върху което е вписан особен залог по закона за особените залози.

Към настоящия момент в „Булгаргаз“ ЕАД не е постъпила информация за отпадане на основанието за вдигане на запора върху вземанията на „Петрокелтик“ ООД“, обясняват още от „Булгаргаз“ в писмото.

Според газовата компания се касае за спор между местни търговски дружества и компетентен за неговото разрешаване е българският съд

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов не за първи път влиза в конфузна ситуация и в неясна като причина конфронтация с британския инвеститор. Когато той бе министър на енергетиката в служебното правителство, наложи глоба на британците. След извършена обстойна проверка на случая се оказа, че тя е незаконна и неправомерно наложена, а средствата бяха възстановени. От компанията отказаха коментар на този „странен случай“ с довода, че не искат заради него да накърнят авторитета на търговските и икономически отношения между Обединеното кралство и България.

- реклама -