избори

Запорираха сметките на Медицинския университет и повдигнаха обвинение на стария ректор

Министерството на образованието запорира сметките на Медицинския университет в София. Предложението на МОН е одобрено от министъра на финансите, обяви вицепремиерът Меглена Кунева. Причината за искането са поредицата скандали и опасения от злоупотреби с бюджетни средства.

По-рано днес, отстраненият ректор проф. Вихра Миланова обяви, че в касата на университета има 85 милиона лева и предположи, че точно те са причината за случващото се в учебното заведение.

Прокуратурата повдигна обвинение на бившият ректор

Провелото се тази седмица общо събрание в Медицинския университет, на което бе отстранена проф. Миланова е скандално, смята министърът на образованието.

Кунева: „Този начин сам по себе си хвърля сянка върху легитимността на взетите решения. Възмутително и незаконно е да не се оказва съдействие на държавен орган. На територията на учебното заведение властва беззаконието“.

Бившият ректор Ваньо Митев вече е с обвинение, че като длъжностно лице е сключил неизгодни сделки, от които са произлезли вреди за Университета в размер на 276 908 лв. Сред тях са закупуването на луксозен джип и премахването на студентския стол.

Митев е пуснат срещу парична гаранция от 20 хиляди лева.

- реклама -