Запорираха сметките на бивш президент на Аржентина

Запорираха всички сметки на Кристина Фернандес де Киршнер, бивш президент на Аржентина. Тя се разследва за машинации в централната банка на страната.

Бившият държавен глава няма да бъде в състояние да се разпорежда със своите сметки, докато не се съгласи с условията, на вече наложения арест на средства в размер на 15 милиона песос или 1 милион щатски долара.

arjentinaПрез май аржентинският съдия Клаудио Бонадио започна разследване срещу бившата аржентинска лидерка по обвинения в измама с валутни фючърси. Според следователите, щетите, причинени от операциите може да достигнат до няколко милиарда песос.

Бившият държавен глава е обвинена в манипулиране на обменните операции на централната банка, навредили на финансовата система на страната, в последния й месец като държавен глава.

Същата мярка е издадена и за икономическия министър в нейния кабинет Аксел Кичилофф, както и за ръководителя на централната банка Алехандро Ваноли и 12 бивши членове на управленския борд.

indexКиршнер беше президент между 2007 и 2015 година, а действията са извършени малко преди избирането на новия консервативен президент Маурисио Макри.

Киршнер вече не е защитена от политически имунитет. Тя още е разследвана за корупция, както и за нередности в имотни сделки на семейството й. Тя смята себе си за жертва на политическо преследване.

- реклама -