Трайков

Запорираха имущество на Трайчо Трайков

Съдът е запорирал имущество на бившия министър на енергетиката Трайчо Трайков, който сега е общински съветник.

Това потвърдиха от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Искането за запора е на антикорупционния орган, огляваван от Пламен Георгиев.

След проверка, започнала в началото на 2017 г., комисията е открила несъответстие между доходите и имуществото на Трайчо Трайков за 2,4 млн. лв. Размерът на евентуалния бъдещ иск ще бъде над 2,3 млн. лв. Комисията е проверяла състоянието Трайков през последните 10 г. Магистратите са запорирали 1/2 от апартамент, ателие, дворно място, паркомясто, акции, както и влогове и депозити на политика. Проверката срещу Трайков е заради обвинението му за продажбата на остатъчния държавен дял на ЕВН. Заедно с него подсъдими са Иво Прокопиев и Симеон Дянков. Делото е върнато на прокуратурата от специализирания съд за доразследване.

В момента тече 14-дневен срок, в който Трайков да представи декларация пред КПКОНПИ за произхода на средствата.

Политикът има и 1 месец да предяви възражения. Той е обжалвал решението на градския съд за запора. Предстои Трайков да доказва пред антикорупционния орган законни ли са доходите му. Ако не успее да докаже произхода на средствата, комисията ще пристъпи към отнемане на запорираното имущество.

Източник: Нова телевизия

- реклама -