КОНПИ Иво Прокопиев имущество сметки Каолин запор

Запорираха 40 дружества, банкови сметки и имот на Иво Прокопиев

40 дружества, банкови сметки и имот в Созопол са запорирани от КОНПИ по проверката на доходите на Иво Прокопиев.

Това стана ясно от брифинг на комисията, съобщава 24 часа.

Ответници по бъдещите искове в гражданското дело ще са той, съпругата му Галя Прокопиева, акционерните дружества „Алфа Финанс“ Холдинг“, „Соларпро Холдинг“, Алфа Енерджи Холдинг“ и фондацията „Граждански медии“.

Над 14 млн. лв. несъответствие между приходи и доходи са открили инспекторите на КОНПИ.

„Имаше теч на класифицирана информация към Прокопиев“, каза председателят на комисията Пламен Георгиев. Той посочи, че един от членовете на комисията е подписал с особено мнение, и това е назначената от президента Плевнелиев Лилиана Терзиева.

След началото на проверката международния отдел на КОНПИ установил, че Прокопиев се опитва да прехвърля дружества в Кипър.

Приватизацията на „Каолин“ отпреди 18 г. е проверявана от КОНПИ заради продажбата му през 2012 г., от които Иво Прокопиев е придобил 150 млн. лв., стана ясно на пресконференцията.

„Каолин“ беше приватизиран от Работническо-мениджърско дружество за 7,5 млн. лв., след което е придобито от фирми на Иво Прокопиев. Открити са нарушения по нея като неразясняване на работниците за правото им за привилигировано придобиване на акции в дружеството, казаха от КОНПИ.

„Няма нищо вярно в твърденията на КОНПИ. Сделката за „Каолин“ е законна и това се доказва с влязла в сила оправдателна присъда от 2004 г.

Това е безпрецедентна злоупотреба с власт. Както с нас, могат да се разправят и с други“, обяви Иво Прокопиев на брифинг след този на КОНПИ.

 

- реклама -