ареста, Дейвид Еймс, депутат, великобритания, полиция
снимка: Pixabay

Заподозреният за убийството на британския депутат Дейвид Еймс остава в ареста

Наложиха мярка постоянно задържане под стража на мъжа, който бе арестуван във връзка с убийството на британския депутат Дейвид Еймс. Това съобщи британската полиция, цитирана от Ройтерс.

Нападателят беше задържан на местопрестъплението, а полицаите иззеха и ножа, с който е извършено убийството.

Телевизия „Скай нюз” съобщи, че името на нападателя, който е британски гражданин от сомалийски произход, е Али Харби Али.

Разследването на убийството на Еймс е поето от контратерористичното звено на Скотланд Ярд, отбелязва ТАСС.

25-годишният нападател Али Харби Али е британски гражданин от сомалийски произход. Смята се, че той не е бил познат преди това на службите за сигурност. Разследването на убийството на сър Дейвид Еймс обаче е още в самото си начало, така че не е изключено да излязат нови подробности. „Гардиън“ съобщи по-рано, цитирайки правителствен източник, че името на нападателя е фигурирало за кратко в правителствената превантивна програмата срещу радикализирането на граждани.

Али Харби Али бе арестуван в петък след като няколко пъти намушка с нож депутата пред църква в градчето Лей-он-Сий, графство Есекс, където провеждаше среща с избиратели от неговата община. От лондонската полиция обявиха, че инцидентът официално се смята за терористичен акт.

Али Харби Али продължава да е в полицейски участък след задържането му съгласно Закона за тероризма от 2000 година и Отделът за борба с тероризма, който води разследването, има време до 22 октомври да го разпитва.

Смята се, че нападателят е действал сам. Полицията претърсва две жилища в Лондон във връзка с инцидента.

- реклама -