Сергей Федотов

Заподозреният за отравянето на Гебрев действително е висш офицер от ГРУ

Разследването на Белингкат потвърди истинската самоличност на агента, който участва в отравянето на Сергей и Юлия Скрипал. Той може би е замесен и в отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев.

Зад името Сергей Вячеславович Федотов стои всъщност Денис Вячеславович Сергеев, офицер на ГРУ, завършил Руската военна дипломатическа академия

Денис Сергеев е роден в малък град в Казахстан, близо до границата с Китай. И Денис и неговата втора самоличност Сергей Федотов са родени на 17 септември 1973 г.

Между 2000 г. и 2002 г. е учил в елитната Военна дипломатическа академия, по-позната като „Консерваторията на ГРУ”. Женен е и има една дъщеря.

През 2010 г. се ражда и втората му самоличност Сергей Вячеславович Федотов. Под това име той получава нов паспорт с номер „770001”, като под същия номер са издадени и паспортите на други агенти на ГРУ и ВИП личности. На Федотов е дадена дата на раждане съвпадаща с тази на реалния човек, но рожденото му място е преместено от Казахстан в Рязан.

Както при останалите агенти на ГРУ и тук като причина за създаване на новия паспорт пише „неподходящ за използване” предишен паспорт. Като, както и в другите случаи такъв просто никога не е съществувал.

Освен това на Федотов е даден и нов адрес и нов работодател, като на посочения адрес живее обикновено семейство със същото име.

Работодателят на новата самоличност не може да бъде установен, тъй като има 25 компании със същото име.

За периода 2012 – 2018 Федотов е използвал два различни паспорта, които са издадени от едно и също бюро и са със същия номер (770001) от партидата на агенти под прикритие на ГРУ.

През 2014 г. е пътувал до Чехия, Италия и Швейцария. Като в края на януари 2014 г. е бил в Прага заедно с Александър Петров ( д-р Александър Мишкин) един от основните заподозрени в аферата „Скрипал”. Двамата са останали в града осем дни, а на 2 февруари са се върнали в Москва.

- реклама -