Църквата Св. Синод Охридска архиепископия

Започват тържествата по повод 1000 г. Охридска архиепископия

В Република Македония започват тържествата по повод 1000 г. от създаването на Охридската архиепископия.

Отбелязването на юбилея е под патронажа на президента Георге Иванов. В него ще участва главата на Македонската православна църква-Охридска архиепископия архиепископ Стефан, премиерът Зоран Заев, учени и много дейци на културата. За събитието са поканени българските президент и премиер Румен Радев и Бойко Борисов. Архиепископ Стефан отправи покана и към БПЦ, но с решение от 14 май Светият Синод реши да не изпраща свои представители.

Срещу отказа гласуваха петима митрополити, включително и председателят на комисията за установяване на каноничния статут на МПЦ-Охридска архиепископия митрополит Киприан. Пред Светия Синод в София на два пъти се проведоха протести с искане за свикване на извънредно заседание на Синода, на което да се преразгледа решението от 14-ти.

Председателят на комисията за установяване на фактите относно общото ни минало проф. Ангел Димитров също определи като погрешно решението на Синода.

Охридската архиепископия е създадена след падането на България под византийска власт през 1018 г. с указ на император Василий II. Охридската архиепископия съществува едновременно заедно с Търновската патриаршия (от 1235 до 1416 г.) като две отделни автокефални църкви. Тогава Българската Патриаршия е понижена в архиепископия със седалище в Охрид.

Официалните титли на охридските архиепископи са: първоначално Архиепископ на цяла България, а от средата на 12 век се ползва и Архиепископ на Първа Юстиниана и цяла България или на всички българи.

Охридската архиепископия съществува до 1767 г., когато е закрита по настояване на Цариградския гръцки патриарх Самуил Ханджери, като нейният диоцез е присъединен към този на Цариградската патриаршия. Закриването и е неканонично и е извършено със султанско ирадие.

Патриаршията унищожава и самата Охридската епархия, като подчинява Охрид на Драчкия митрополит. Така градът е лишен дори от епископската катедра, която придобива още в ранните векове на християнството. Според българския историк и специалист по историята на Охридската архиепископия Иван Снегаров /роден в Охрид, бел.ред./ това е направено с цел да не остане и помен от архиепископията.

Основните празненства по повод 1000 г. от създаването на Охридската архиепископия ще са в базиликата Света София в Охрид.

Този храм е построен върху основите на митрополитска катедрала от VI век към края на ІХ век след приемането на християнството като официална религия на България и покръстването на българския народ по времето на княз Борис I. Тя е основно преустроена в последното десетилетие на Х век за коронацията на Самуил през 997 г. като патриаршеска катедрала във вид на куполна базилика. След изместването на столицата на България в Охрид, по времето на цар Самуил в края на X – началото на XI век, църквата е седалищен катедрален храм на Българската патриаршия, както и на наследилата я след 1018 година Охридската архиепископия.

- реклама -