Започват проверки на качеството на топлия обяд по оперативната програма за храни

Управляващият орган на Оперативната програма за храни стартира през март  планирани проверки за изпълнението на проектите по Операция 3.1 „Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19“. Ще бъдат проверявани условията, при които се подготвя храната в кухненските бази, както и дали изготвените менюта отговарят на изискванията за балансирано и качествено хранене.

Ще се осъществяват и срещи с потребители с цел проучване мнението им за предоставяния топъл обяд. При постъпили жалби и сигнали ще се проверяват и фактите и обстоятелствата описани в тях. При необходимост от съдействие ще  бъдат инициирани отново съвместни проверки с представители на Българската агенция по безопасност на храните.

Осигуряването на топъл обяд се утвърди като една от най-одобряваните мерки за подкрепа за нуждаещите се. Към момента по операцията се изпълняват 216 проекта за близо 60 000 лица. Финансирането за тях е осигурено от Европейския съюз в отговор на пандемията от КОВИД-19 по механизма REACT-EU.

В целевите групи са включени хора без доходи или с доходи под линията на бедност, които са в невъзможност да осигурят основните си жизнени потребности и нямат близки с възможност да им окажат подкрепа. Топъл обяд получават и хора,  за които рискът от заразяване с Ковид-19 или от неблагоприятно протичане на инфекцията е по-висок. Те получават всеки работен ден топъл обяд, който включва супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт.

- реклама -