Турция, коронавирус, кръвна плазма коронавирус, заразени, починали, лекар, АЛександровска болница COVID-19

Започват масово тестване на всички над 10-годишна възраст. Ето къде!

Безпрецедентна по масовост програма за ограничаване на разпространението на COVID-19 започва в Словакия. Бързи антигенни тестове ще бъдат направени първо на всички жители над 10-годишна възраст в четирите региона край полската граница. Програмата под ръководството на министерството на отбраната ще обхване цялата страна в дните от петък до неделя през следващите две седмици, информира БНР.

Армията ще осигури около 8000 войници, но не достига обучен медицински персонал. Затова от здравното министерство са отправили призив към студентите по медицина да се включат като доброволци.

Премиерът Игор Матович каза по-рано, че подлагането на тест е по желание, но онези, които не покажат отрицателен тест в дните след приключването на масовата кампания, ще бъдат пращани в 10-дневна принудителна карантина. Президентът Зузана Чапутова разкритикува това решение. „Ако заплашваш със санкции, не може да казваш, че това е доброволно“, коментира тя.

В 5,5-милионна Словакия за последното денонощие са били потвърдени рекордните 2581 случая на коронавирус, съобщи днес министерството на здравеопазването, цитирано от ТАСС.

Регистрираните заразени в страната вече са общо 37 911. 19 души с коронавирус са починали за изминалите 24 часа. Общият брой на смъртните случаи в Словакия е 134.

 

- реклама -