Започват да действат по-строги мерки при влизане във Великобритания

От 15 февруари Великобритания въвежда по-строги изисквания за влизащите в страната, сред които в някои случаи и карантиниране в хотел.

По информация на посолството ни в Лондон от понеделник всички пристигащи във Великобритания от страните в т.нар. червен списък трябва да са под карантина в одобрен от правителството хотел за 10 дни. Пристигащите в Шотландия, включително и от България, също трябва да се изолират в хотел за 10 дни, като изключение ще се прилага само за пристигащите от Ирландия.

От 15 февруари британското правителство планира и въвеждане на задължение пристигащите в Англия граждани да направят 2 теста за COVID-19 – на втория и на осмия ден от карантината. Резервациите за хотел и за тестове за COVID-19 ще се правят чрез специален онлайн портал. Очаква се промяна във формуляра Public Health Passenger Locator Form, в който ще се въвежда информация във връзка с изпълнението на новите мерки (тестове и карантина в хотел).

Информация относно резервация в карантинни хотели и тестове ще бъде публикувана допълнително.

Досега действащите изисквания не се променят и остават в сила, а именно, че всички пътници, пристигащи във Великобритания, са длъжни да предоставят данни за своето пътуване чрез попълване на Passenger Locator Form, както и да представят доказателство за отрицателен резултат от тест за COVID-19, направен до 72 часа (3 дни) преди тяхното заминаване, както и да се подложат на 10-дневна карантина.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското посолство в Лондон. Българското външно министерство препоръчва на пътуващите редовно да следят за актуална информация на британския правителствен сайт www.gov.uk.

- реклама -