Започват Богородичните пости, днес е и празник на гадаенето

Богородични пости

Днес започва 14-дневният Богородичен пост. Той трае 2 седмици до Голяма Богородица. Свързан изключително с почитта, любовта и надеждата на православните към Пресветата Майка, този пост има строг характер, подобно на Великия пост. Само на празника Преображение Господне – 6 август, се разрешава консумацията на риба.

Някои хора през следващите три дни гладуват, за да се пречистят тялом и духом.

В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис. Телесното самоограничаване по време на поста се изразява най-вече в избягването на обилно хранене, както и на вкусни и сладки храни.

Вярва се, че на 1-ви август лятото си отива.

1-ви август се нарича и първи Макавей. Тогава зетьовете отиват при тъстовете на гости, като носят дарове и целуват ръка. Ето защо в някои краища на България празникът се нарича Зетьовден. Тъстовете гощават зетьовете с пресни питки и вино.

На 1-ви август православната църква отбелязва и деня, посветен на християнските светци мъченици, на седемте братя Великомъченици.

Смята се, че това е празник на гадаенето, който понякога трае 12 дни.

Според народните поверия дните от 1-ви до 12-ти август съответстват на месеците от годината, като се брои от септември нататък. Каквото е времето през съответния ден, такова ще бъде времето през конкретния месец. Това е и начинът да се предрече дали годината ще бъде плодородна.

- реклама -