Започват 40-дневните коледни пости

От днес започва Рождественският (коледен) пост. Той е вторият по продължителност след Великия (великденски) пост и трае до 25 декември.

Преди Коледа вярващите християни постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово – сина Исус Христос. Не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино може да се употребява без сряда и петък.

Изключение от Коледните пости църквата прави за децата, бременните жени, болните и възрастните хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти.

Венчавките се забраняват до Въведение Богородично (21 ноември) и от Игнажден (20 декември) до Богоявление, Йордановден (6 януари).

По своята строгост Рождественският пост отстъпва на Великия и Богородичния пост. В календара на Православната църква се допускат няколко дни, в които може да се яде риба:

1.15 – 22 ноември
28 ноември – 5 декември (ст. стил)
само растителна храна с олио21 ноември (4 декември ст.стил) е
Въведение Богородично.
2.23 – 29 ноември
6 декември – 12 декември (ст. стил)
разрешава се риба
3.30 ноември – 6 декември
13 декември – 20 декември (ст. стил)
разрешава се рибаОт Андреевден до Никулден
4.7 декември – 13 декември
21 декември – 26 декември (ст. стил)
разрешава се риба
5.14 декември – 19 декември
27 декември – 1 януари (ст. стил)
разрешава се риба
6.20 декември – 24 декември
2 януари – 6 януари (ст. стил)
само растителна храна с олиоОт Игнажден до Бъдни вечер е Предпразненство на Рождество Христово
25 декември
7 януари (ст. стил)
Блажи се.РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО

 

40-дневният Рождественски пост често е наричан още „Четиридесетница на апостол Филип“, тъй като се празнува веднага след Деня на апостол Филип – 14 ноември. Установен е сравнително късно – в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий.

Какво да ядем по време на пости?

Нека първо да видим какви ястия са разрешени през поста. Тестени изделия без яйца и хляб, качамак без сирене. Зехтинът и маслините също са на почит през този период. Олиото и маргаринът на растителна основа са други храни, които могат да се консумират, но не бива да се забравя, че маргаринът не е полезен за здравето.

Сега е периодът, в който може на воля да ядете боб, леща, ориз, грах и соеви продукти. Яжте каквито намерите плодове и зеленчуци – свежи, сушени, консервирани.

Медът, захарта, сладката и мармаладите също са разрешени, но с тях с тях трябва да се внимава, защото съдържат голямо количество прости захари. За предпочитане са печените ябълки, пълнени с различни ядки. Те са не само вкусни, но и полезни за целия организъм.

Може да си приготвите и постни соленки и сладки. Кафето, чаят, бозата и безалкохолните напитки също са разрешени по време на пост, но и за тях винаги трябва да имаме едно наум. Ще се чувствате прекрасно, ако в менюто си добавите халва, фъстъчено масло, фъстъчен и сусамов тахан. Таханът се препоръчва за укрепване на костно-мускулната система.

Понеже месото трябва да се изключи по време на пост, то витамините и минералите, които се съдържат в него, могат да бъдат набавени чрез грах, карфиол, чушки, зеле, коприва, цвекло, лук, киселец, цитрусови плодове и ябълки.

Проблемно остава набавянето на вит. В12, тъй като формите му, които се съдържат в някои растителни продукти, не се усвояват добре от човешкия организъм. Можем да компенсираме недостигът му с риба и морски дарове, като не забравяме, че по време на поста употребата им е ограничена. Затова хора, които имат дефицит на В12, ако решат да постят, е добре да вземат този витамин под формата на таблетки, съветват специалистите по диетика.

Тъй като ще трябва през този период да се лишите от всички млечни продукти, калций пък може да си набавите чрез пълнозърнест хляб, коприва, бобови храни, ядки, спанак и сушени плодове.

Леки и спасителни пости!