Започна заседанието на КСНС за Северна Македония

Стартира свиканото от президента Румен Радев заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) за Северна Македония. Темата на срещата е „Интегриране на Западните Балкани в Европейския съюз“, като на нея са лидерите на всички парламентарни групи, както и министрите на отбраната и на вътрешните работи Стефан Янев и Бойко Рашков.

Преди старта й, пред сградата на Президентството, от ВМРО организираха протест. От партията обявиха преди дни, че ще настояват за свикване на референдум по темата. Протестиращите освиркаха лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов при влизането му в зданието. Той самият пък демонстративно бе единственият от присъстващите на заседанието, който не бе сложил маска при старта му.

Заседанието е броени дни преди предстоящото посещение в РСМ на премиера Кирил Петков. То е насрочено за 18 януари, а формалният повод е 30-годишнината от признаването на македонската държава от страна на България.

В същото време, в неделя, зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов изказа съмнение, че Радев има задни цели със свикването на КСНС. „Не разбирам какво налага свикването на КСНС, след като има изграден национален консенсус в България по темата за РСМ и никой не е заявил намерение да разруши този консенсус и да предложи нов“, заяви пред БНР Митов. „Със свикването на КСНС може да бъде счупен този консенсус, аз не знам дали не е това целта“, допълни той. Според него „президентът очевидно е поемал някакви ангажименти по време на двете служебни правителства“. И сега се опитвал да прехвърли отговорността за неуспеха при изпълнението на тези ангажименти  върху политическите партии.

- реклама -