The interior of the new game room in the kindergarten.

Започва записването за яслите и детските градини (Вижте докога)

Записването за яслите и детските градини в София започва от днес. В петък беше обявено класирането. За поредна година над 10 хиляди ще са децата, които остават без място в общинските детски заведения.

Близо 24 000 са децата, които са кандидатствали тази година за яслите и детските градини. Около 11 200 са приетите на първо класиране, остават около 3000 свободни места.

„Приетите на първо класиране деца трябва да бъдат записани до 23 май в съответното детско заведение. Родителите представят един набор от документи като свидетелство за раждане, документи за самоличност на двамата родители

като не е нужно да присъстват двамата родители

при записването. Служебна бележка от местоработата на родителите, копие от трудова книжка и други документи“. Това обясни Яна Генова, зам.-кмет на СО, направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“.

Следващото класиране е до 23 май. До края на лятото има още две класирания – на 7 юни и в края на юли. След това има т. нар. текущи класирания, за които не трябва да се кандидатства отново. Тъй като системата пази вече направените заявки от родителите.

„Изключително важно е родителите да представят документите, които са посочени в генерираното в системата заявление. Има някои от критериите, които родителите сами посочват в системата и някой път се объркват. Например, критерият за самоосигуряващо се лице е различен от този за родител на трудов договор. Просто предоставят документите, които удостоверяват трудовия им статус“. Това каза Антонина Кенова, активист за качествена и иновативна образователна система.

При подготовката за второ класиране, в системата ще има 1 час,

в който ще се покажат свободни места. Това няма да са тези, които са останали незаети от първо класиране, но и такива на отказали се родители, пише БНТ.

- реклама -