извънбрачни майчинство кърменето

Започва Световната седмица на кърменето

Днес започва Световната седмица на кърменето. Тази година тя се провежда под надслов „Да подкрепим кърменето заедно“.

Старт на инициатива за насърчаване на кърменето на обществени места в България ще бъде даден в детски научен център „Музейко“ от 10.00 ч. Така ще бъде дадено начало на дългосрочната инициатива в България, която цели да насърчи кърменето на обществени места – музеи, библиотеки, галерии, големи търговски обекти, ресторанти, кафенета, обществен транспорт и др. Целта на инициативата, която ще продължи през следващите 2 години, е да се създаде обществена среда, която активно подкрепя, насърчава и защитава кърменето – на работното място, обществените места, както и в семейството и общността.

Кърменето е естествен процес, който е изключително важен за психичното и физическото здраве на бебето и малкото дете, казват лекарите. То осигурява нормален растеж, намалява риска от инфекции и алергии, подпомага интелектуалното развитие на детето и допринася за изграждането на здрава емоционална връзка между майката и бебето, която е предпоставка за добро психично здраве в детска и зряла възраст.

Кърменето има и икономически ползи както за семейството, така и за обществото като цяло. То е предпоставка за постигане на висок стандарт на здраве и развитие, които са основа за реализиране на правата на всяко дете.

Световната здравна организация и УНИЦЕФ препоръчват през първите шест месеца от живота си бебетата да се хранят само с майчина кърма като се кърмят по всяко време – винаги, когато пожелаят, а кърменето да продължи почти до навършване на двегодишна възраст на детето.

- реклама -